Een groot deel van de beursgenoteerde bedrijven geeft beleggers te weinig inzicht over schulden bij de bank.
Dat stelt beleggersvereniging VEB na eigen onderzoek onder 33 bedrijven, waarvan de resultaten zondag bekend werden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Volgens de VEB schoot ruim 1 op de 3 bedrijven in hun jaarverslag te kort bij het verstrekken van informatie over schuldafspraken. De VEB erkent dat bedrijven niet verplicht zijn om openheid van zaken te geven als het gaat om bankconvenanten. ”Maar deze zijn wel van groot belang voor beleggers”, aldus de vereniging.
De VEB stelt dat bij schending van de afspraken banken maatregelen kunnen eisen van bedrijven, waaronder stopzetting van de dividendbetaling, een aandelenuitgifte of het verkopen van bedrijfsonderdelen.
Overigens zijn bij meer dan de helft van de AEX-bedrijven schuldafspraken geen thema. ”Zij hebben in de meeste gevallen geen leningen afgesloten bij bankinstellingen”, aldus de VEB.
Imtech
Afgelopen periode is volgens de vereniging pijnlijk duidelijk geworden wat er gebeurt als een bedrijf zijn afspraak met de bank niet nakomt. Zo moest technisch dienstverlener Imtech in korte tijd vijf keer een beroep doen op zijn financiers.
”Die vijfde keer bleek, na twee aandelenuitgiftes en de verkoop van een bedrijfsonderdeel, teveel”, aldus de VEB. ”Onderneming en banken konden het niet eens worden met het faillissement als gevolg.”
Ook noemde de VEB Heijmans als lijdend voorbeeld. Aandeelhouders van het bouwbedrijf werden onlangs opgeschrikt vanwege een forse toename van de schuld. ”De schuld was zodanig opgelopen dat het bouwbedrijf de bankafspraken gevaarlijk dicht naderde”, aldus de VEB. Het bouwconcern verloor daarop meer dan 40 procent van zijn beurswaarde.