Verschillende onderzoeken naar de rol van de NS bij de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg werpen volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ”geen nieuw licht op de zaak”. Dijsselbloem stuurt de onderzoeken later vrijdag naar de Tweede Kamer.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het gaat om een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw en twee second opinions waarin het onderzoek van De Brauw tegen het licht is gehouden.
Dijsselbloem had om die tegenonderzoeken gevraagd omdat De Brauw ook de huisadvocaat is van NS. Hij wilde voorkomen dat dat reden zou kunnen zijn om te twijfelen aan de integriteit en kritische houding van De Brauw.
Niet vlekkeloos
Volgens Dijsselbloem doet de second opinion inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw. Wel is de procedure met onder meer een eerste en een tweede onderzoeksversie van de kant van De Brauw ”niet helemaal vlekkeloos verlopen”.
De tegenonderzoekers (oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer en oud-rechter Wil Tonkens) doen niettemin “inhoudelijk niets af aan de kwaliteit van het onderzoek van De Brauw”.
De belangrijkste conclusie van Brenninkmeijer is volgens Dijsselbloem dat alle feiten nu op tafel liggen voor een publieke verantwoording en het onderzoek kan worden gesloten.
Door onregelmatigheden bij die aanbesteding in Limburg moest NS-topman Timo Huges in juni vertrekken. Door fouten in de ontslagprocedure moest de NS alsnog een schikking treffen met Huges en hem 175.000 euro betalen.