De rechter is niet alleen de ‘knopendoorhakker’ als mensen er samen niet uitkomen bij een scheiding. Juist in de tijd voordat de boel dreigt te ontsporen kan de rechter het verschil maken. Door het hele land experimenteert de Rechtspraak daarom met manieren om echtscheidingen beter te laten verlopen. Dit zal de Rechtspraak donderdagochtend 9 juni tijdens een zogenoemd ‘rondetafelgesprek’ toelichten aan Tweede Kamerleden.
Tijdens een rondetafelgesprek worden Kamerleden door experts bijgepraat. Aanleiding voor dit gesprek is het recent verschenen rapport ‘Verkenningen naar de kindvriendelijke advocatuur’ van de Kinderombudsman, waarin de rol van advocaten bij scheidingen wordt besproken. Namens de Rechtspraak schuiven 2 rechters aan: Deirde Klijn, naast rechter ook voorzitter van de werkgroep vechtscheidingen, en Johan Visser, teamvoorzitter Familie bij de rechtbank Den Haag en lid van het Landelijk Overleg Vakinhoud Familie (LOVF).
Schotten
Kind centraal
Professionele standaarden
Een belangrijke ontwikkeling zijn de ‘professionele standaarden’ voor familie- en jeugdrechtspraak die onlangs zijn vastgelegd. Hierin staat wat nodig is voor goede rechtspraak op dit gebied. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat 1 gezin ook met 1 rechter te maken krijgt, en dat wordt voorkomen dat er tussentijds wordt gewisseld. Ook moet de rechter een strakke regie voeren. Als een kind betrokken is bij de scheiding, staat het altijd centraal.
Verantwoordelijkheid
De Rechtspraak wil mensen helpen om bij scheidingen tot oplossingen te komen, ook buiten de rechter om, om zo te voorkomen dat echtscheidingen escaleren. Dit omdat de Rechtspraak het als haar verantwoordelijkheid ziet antwoorden te zoeken voor deze maatschappelijke problematiek. Naar verwachting wordt in augustus een onderzoek afgerond waarbij dieper op deze materie in wordt gegaan.