De Wet Werk en Zekerheid (Wwz) mist de beoogde uitwerking om ontslag eenvoudiger te maken en de kloof tussen vaste medewerkers en flexwerkers te verkleinen.
Dit vindt een groep van ruim duizend bedrijfsjuristen, ondernemers, en arbeidsrechtadvocaten, zo blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit waar Het Financieele Dagblad en De Volkskrant donderdag over berichten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Rechters wijzen met de nieuwe wet, die precies een jaar geleden werd ingevoerd, vaker ontslagverzoeken van bedrijven af. In Rotterdam gebeurde dat sinds 1 juli 2015 zelfs vier keer zoveel.
Dat staat haaks op de bedoeling van de wet, die ontslag eenvoudiger, sneller en minder kostbaar voor werkgevers moet maken.
Werkgevers moeten nu een steviger ontslagdossier opbouwen wil de rechter het goedkeuren. Werkgevers zijn daarom eerder geneigd om in een zaak te schikken, blijkt eveneens uit het onderzoek. Om deze reden geven bedrijven flexkrachten ook minder snel een contract.
Kritiek
Het is voor het eerst sinds de invoering van de Wwz dat er uitgebreid onderzoek is gedaan. De wet moet mensen sneller aan een vaste baan helpen en de flexcontracten terugdringen, maar al vrij snel kwamen er signalen vanuit de Tweede Kamer dat het tegenovergestelde gebeurde.
D66 heeft inmiddels een debat aangevraagd met minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om de problemen te bespreken.
Ontslagvergoeding
In bijna driekwart van de schikkingszaken valt de uitkering hoger uit dan de transitievergoeding, de oude ontslagvergoeding, die werkgevers met de Wwz verplicht zijn te betalen.
Werknemers hebben na twee jaar recht op de transitievergoeding, die wordt gebaseerd op het aantal dienstjaren en het salaris. De vergoeding is maximaal 76.000 euro of gelijk aan een jaarsalaris.
Volgens het onderzoek werd er in de eerste elf maanden van de wet gemiddeld 19.000 euro aan transitievergoeding toegekend. Dat is wel een pluspunt van de Wwz te noemen, aangezien de oude kantonrechtersformule duurder was.
Daarmee is ontslag voor werkgevers niet per se goedkoper geworden. De gratis route via het UWV is namelijk verdwenen. Nu gaan ontslagzaken alleen via de uitkeringsinstantie bij langdurige arbeidsongeschiktheid en bij bedrijfseconomische redenen.
Meer zekerheid
De vakbonden weerspreken dat de Wwz niet werkt. De FNV, de grootste vakbond in Nederland, deed onderzoek naar 4.500 ontslagdossiers en de cao-afspraken van het afgelopen jaar. Daaruit concludeert FNV dat werknemers nu meer zekerheid hebben bij ontslag en er zouden meer vaste banen zijn bijgekomen.
Volgens het CNV is er sprake van een kentering en is er in bepaalde sectoren sprake van een groeiende werkgelegenheid. De vakbond is bereid tot maatwerk als er problemen zijn bij de werkgevers.
Voor de analyse werden dossiers gebruikt uit het laatste kwartaal van 2014 toen de wet nog niet was ingevoerd en het laatste kwartaal van 2015 na invoering van de Wwz.