De ministers Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) voegen gemeentelijke, provinciale en Europese verkiezingen niet samen. In een brief aan de Tweede Kamer over administratieve lastenverlichting voor burgers constateren zij dat dit ‘niet wenselijk’ wordt geacht.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In de discussies met de Tweede Kamer over het samenvoegen van verkiezingen werd niet zozeer het lastenverminderende aspect als voordeel genoemd, als wel de mogelijke verhoging van de opkomst bij onder meer Provinciale Statenverkiezingen. Toch zijn veel politieke partijen voorstander van het gescheiden houden van de verkiezingen. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de stem op gemeentelijk, provinciaal en Europees niveau te zeer beïnvloed wordt door de Tweede Kamerverkiezingen.
De Kieswet en de Paspoortwet veroorzaken veruit de meeste administratieve lasten. Voor BZK verklaren deze twee wetten 97% van de lasten in tijd en 98% van de lasten in geld. Uit een voor het ministerie verrichte nulmeting is gebleken dat de administratieve lasten burgers ruim 16 miljoen uren en bijna 19 miljoen euro kosten. De ministers stellen dan ook diverse maatregelen voor om de lasten als gevolg van deze wetten te verminderen.
Kieswet, wetten.overheid.nl
Paspoortwet, wetten.overheid.nl