Ook werknemers van de Europese coöperatieve vennootschap krijgen inspraak. Een wetsvoorstel van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt de Europese richtlijn waarin dit is bepaald, uit. Eerder waren al de rechten van de werknemers in de Europese vennootschap (Societas Europeae, SE) geregeld.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Europese coöperatieve vennootschap (Societas Cooperativa Europeae, SCE) is net als de SE een schakel in de voltooiing van de Europese interne markt. Beide vergroten de mogelijkheden voor bedrijven om met organisaties uit andere lidstaten samen te werken of de ondernemingen te herstructureren. Grondbeginsel is dat de bestaande rechten van werknemers gewaarborgd blijven, ook als de SCE van statutaire zetel verhuist. De richtlijn versterkt het functioneren van de Nederlandse ondernemingsraden, zo stelt de memorie van toelichting, omdat de werknemers in een SCE meer te zeggen krijgen over grensoverschrijdende beslissingen van het bedrijf.
De SCE-ondernemingsraad moet betrokken worden bij beslissingen die de hele SCE aangaan of die werknemers van dochterondernemingen in een andere lidstaat aangaan. Minimaal eens per jaar wordt de ondernemingsraad ingelicht over de structuur, de economische en financiële situatie van het bedrijf, de werkgelegenheid en ingrijpende wijzigingen in de organisatie zoals fusies, afslankingen en sluitingen.
Wet rol van de werknemers bij Europese rechtpersonen, Rechtennieuws.nl
Akkoord regels medezeggenschap bij Europese Vennootschap, Rechtennieuws.nl