In het onderstaande bericht reageert het Openbaar Ministerie op de uitzending van Zembla van 28 november 2005.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
In tegenstelling tot wat is beweerd in de uitzending van Zembla van 28 november 2005 over de Schiedammer Parkmoord, was onderzoeker Posthumus wel bekend met tips die in de eerste week na de moord bij het onderzoeksteam zijn binnengekomen waarin de naam van Wik H. werd genoemd. Drie tips zijn verwoord in het journaal van het onderzoeksteam, dat bekend was aan de onderzoeker en de externe deskundigen. Het bestaan en de verwerking van deze drie tips over Wik H. is ook vermeld in het evaluatierapport van de Schiedammer Parkmoord. De vierde tip waarover gesproken werd in Zembla, is bekend geworden in het politieonderzoek dat in 2004 is uitgevoerd.
Zembla concludeert dat het onderzoeksteam deze tips, en met name een tip afkomstig van een agente, niet serieus heeft genomen. Dat is niet juist. Zoals te lezen in het evaluatierapport zijn de tips over Wik H., waaronder die van de agente, verwerkt op dezelfde manier waarop de meeste van ongeveer 620 tips zijn verwerkt. Daaronder waren ook veel tips afkomstig van andere politiemensen, uit alle delen van het land. De verwerking van de grote hoeveelheid informatie kostte veel tijd en was niet afgerond toen Kees B. bekennende verklaringen aflegde. De informatie van de tipgevers is uiteindelijk verwerkt in een database. In het onderzoek zijn naar aanleiding van tips en zoekslagen 547 namen naar boven gekomen van potentiële verdachten. In totaal is van 290 personen op deze lijst, onder wie Wik H., een (summier) persoonsdossier aangelegd.
Uiteraard is het, terugkijkend met de wetenschap dat H. de feiten gepleegd heeft, wrang te moeten constateren dat er in de eerste week van het onderzoek tips zijn binnengekomen op H. Het is echter niet juist om de wetenschap van nu toe te kennen aan degenen die toen onderzoek deden.
Tot slot hecht het College van procureurs-generaal er aan nadrukkelijk tegen te spreken dat het college, zoals Zembla op haar website en in de uitzending meldt, ‘Door het boetekleed aan te trekken hoopte (Justitie) even in het stof te happen en dan – na wat politiek gesteggel – weer snel over te gaan tot de orde van de dag.’ Het doel van de onderzoeksopdracht van het college aan Posthumus was alles wat in de opsporing en bij de vervolging fout is gegaan boven water te halen, en daarover publiekelijk verantwoording af te leggen en van de resultaten van het onderzoek te leren.
Het rapport heeft geleid tot een programma van verbetering, waarin concrete voorstellen staan om herhaling van de fouten die zijn gemaakt te voorkomen.
Evaluatierapport van de Schiedammer parkmoord Openbaar Ministerie
Dossier Schiedammer parkmoord Openbaar Ministerie
Hof veroordeelt Wik H. tot achttien jaar cel en TBS Rechtennieuws.nl
Uitzending Zembla: “Blunders na een kindermoord”, VARA