De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 44-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden. Hij maakte xtc in een laboratorium in het Drentse Elim en in zijn woning lag bovendien ruim 6 kilo harddrugs. Voor betrokkenheid bij dit laatste delict krijgt zijn 46-jarige partner een gevangenisstraf van 183 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het xtc-lab in Elim kwam tijdens een grootschalig drugsonderzoek (Trefpunt) in beeld. De politie doorzocht in juli 2016 een garage en trof daar het lab aan. De garage (en bijbehorende woning) waren van de 46-jarige vrouw en haar vader. Uit de bewijzen blijkt niet dat de vrouw betrokken was bij de productie van drugs in Elim. Ook is er geen bewijs dat zij wist dat daar drugs aanwezig waren. De rechtbank veroordeelt de vrouw wel voor de wetenschap dat er harddrugs in haar woning in Den Haag lagen.
De rechtbank houdt er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de opslag van chemicaliën en de productie van harddrugs gevaar veroorzaakt voor brand, ontploffing en het vrijkomen van giftige stoffen. Ook brengt drugsproductie schade aan het milieu toe door bijvoorbeeld dumpingen van drugsafval.
In het nadeel van de man weegt mee dat hij in oktober 2008 voor 10 drugsdelicten is veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar. Deze lange gevangenisstraf heeft hem kennelijk niet kunnen weerhouden nieuwe drugsdelicten te plegen. De vrouw werd ook destijds veroordeeld voor betrokkenheid.
Anderzijds weegt de rechtbank mee dat de verdachten al op andere wijze de gevolgen van de delicten hebben ervaren. Hun woning in Den Haag werd gesloten door de burgemeester en vervolgens moest het pand noodgedwongen worden verkocht. Anders dan de officier van justitie eiste, legt de rechtbank mede daarom geen geldboete van 30.000 euro op aan de verdachten. Wel wordt de schorsing van de voorlopige hechtenis van de man opgeheven, wat betekent dat hij direct vast komt te zitten.
De verwijzing naar de uitspraken volgt zo spoedig mogelijk.