Drie van de vier verdachten van de woningoverval met dodelijke afloop aan de Crooswijkseweg moeten vier jaar de gevangenis in. Eén van de verdachten is vrijgesproken, omdat niet kon worden bewezen dat hij echt met de woningoverval te maken had. Voor een woningoverval in Maastricht is hij wel veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De rechtbank heeft bewezen dat de drie verdachten samen met een onbekend gebleven vierde verdachte hebben geprobeerd de woning aan de Crooswijkseweg te overvallen. Daarbij is de fatale afloop als gevolg van die woningoverval bewezenverklaard. De maximale straf die in het wetboek voor dit delict is opgenomen is tien jaar.
Die tien jaar, die ook door de officier van justitie is geëist, is dus niet opgelegd. Dat heeft meerdere redenen. De rechtbank heeft in de eerste plaats gekeken naar opgelegde straffen bij andere woningovervallen. Daarvoor heeft de rechtbank een landelijke lijst met oriëntatiepunten waarin die eerder opgelegde straffen zijn opgenomen.
Een tweede nog belangrijker reden is dat niet is bewezen wie van de dadergroep de woning is binnengegaan en wie niet. Ook is niet bewezen wie de geweldshandelingen hebben verricht of het dodelijke schot heeft gelost. De rollen van de verdachten blijven daarom onduidelijk.
De verdachten krijgen daarom allemaal de straf voor de rol die in ieder geval kan worden bewezen. Hierdoor zou het goed kunnen dat sommige van de verdachten nu minder straf krijgen dan zij zouden hebben gekregen als wel duidelijk zou zijn geweest wie bijvoorbeeld in de woning het fatale schot had gelost. Het alternatief om alle verdachten over de hoogste kam te scheren zou in dit geval leiden tot groepsaansprakelijkheid die ook in de straftoemeting niet past.