Een 31-jarige man is in hoger beroep vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn zoontje. Hij zou de baby die toen 5 maanden oud was, zo hard door elkaar hebben geschud dat het kind er blijvend hersenletsel aan overhield. In 2012 veroordeelde de rechtbank in ’s-Hertogenbosch hem wel. Hij kreeg toen 18 maanden gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Bij nader onderzoek in hoger beroep bleek echter dat het moment waarop het letsel is ontstaan niet goed is vast te stellen. Daardoor is ook niet duidelijk wie het letsel heeft toegebracht en is de man vrijgesproken.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hersenletsel
Op 24 augustus 2010 belde de man 112 omdat zijn zoontje van 5 maanden oud suf was, niet wilde eten en nergens meer op reageerde. De ambulancebroeder die toen naar de baby heeft gekeken, zag echter niets bijzonders aan het kind en vond dat het alert reageerde. Later die dag is de baby binnengebracht bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met onder andere neurologische uitvalsverschijnselen. Scans wezen toen uit dat de baby ernstig hersenletsel had, veroorzaakt door een bloeduitstorting onder het harde hersenvlies. Dit letsel zou zijn ontstaan door geweld, waarschijnlijk het heftig heen en weer schudden van de baby. Omdat de man die middag als enige bij het kind was, werd hij verdacht van de mishandeling. Zelf heeft hij dit altijd ontkend.
Nader onderzoek in hoger beroep
Om te kunnen bewijzen dat de vader het letsel heeft veroorzaakt, is het van belang om vast te stellen wanneer het letsel is ontstaan. In het hoger beroep is hier nader onderzoek naar gedaan. De forensische artsen die het onderzoek bij de rechtbank uitvoerden, zijn opnieuw ondervraagd.
Letsel mogelijk door een ander veroorzaakt
Hoewel de man op 24 augustus 2010 een 112-melding deed omdat zijn kind afwijkende verschijnselen vertoonde, reageerde de baby normaal toen de ambulancebroeder hem kort daarna controleerde. Volgens de forensisch artsen valt daarom niet met zekerheid te zeggen dat het letsel die middag is toegebracht, het kan ook uren of zelfs dagen eerder zijn geweest. Dat betekent dat het niet zeker is dat de vader degene was die de baby heeft mishandeld. Het is een reële mogelijkheid dat dit door iemand anders is gedaan op een eerder moment.
Vrijspraak
Uit het nader onderzoek is gebleken dat niet onomstotelijk bewezen kan worden dat de vader het letsel van de baby heeft veroorzaakt. Het Openbaar Ministerie heeft daarom, evenals de verdediging, om vrijspraak gevraagd. Het hof is het hiermee eens. Er is onvoldoende bewijs dat de vader zijn kind heeft mishandeld en daarom spreekt het hof hem vrij.