Een 29-jarige man uit Epe werd door de rechtbank Gelderland veroordeeld voor het veroorzaken van een fataal verkeersongeval op de A50 bij Apeldoorn. Hij kreeg een werkstraf van 200 uur opgelegd en mag daarnaast een jaar lang niet rijden in een motorvoertuig. Daarnaast kreeg de man een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar opgelegd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De man reed op 30 juni 2015 tijdens het spitsuur op de snelweg A50. Hij reed in op een file en raakte daarbij 2 auto’s. De man in de eerste auto is overleden als gevolg van het ongeval. De 4 mensen in de andere auto raakten gewond, waarvan 2 ernstig.
Continue alert
Voorafgaand aan het ongeluk was het redelijk druk en er werd ‘in een trein’ gereden. Andere auto’s reden 80 of 100 kilometer per uur. In die omstandigheden moet iedereen er zich van bewust zijn dat het verkeer plotseling langzaam gaat rijden of stil komt te staan. Wie met een snelheid van 120 kilometer per uur rijdt in deze situatie moet continu alert reageren. Als er dan een file ontstaat dan is de enige juiste reactie van een zorgvuldige weggebruiker om zoveel mogelijk af te remmen als nodig is om op tijd stil te staan. Door in het geheel niet of nagenoeg niet te remmen terwijl hij met een snelheid van 120 kilometer per uur reed heeft de man ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ gereden.
Lichtste mate van schuld
De rechtbank heeft de lichtste mate van schuld vastgesteld. Voor het bepalen van de straf was verder van belang dat het om een wat ouder feit gaat. Maar ook was van belang dat de man weinig inzicht heeft gegeven over het verloop van het ongeval en hoe dit zijn huidige rijgedrag in positieve zin heeft beïnvloed
Rijontzegging
De rechtbank is er niet gerust op dat de man uit Epe ook in de toekomst voldoende alert en adequaat reageert in het verkeer. En dat raakt de kern van deze zaak, want om veilig thuis te kunnen komen, zijn verkeersdeelnemers nu éénmaal mede afhankelijk van het adequate rijgedrag van de andere verkeersdeelnemers. Dit is voor de rechtbank de reden geweest om de rijontzegging aan verdachte ook daadwerkelijk voor 1 jaar op te leggen en niet te volstaan met een waarschuwing (een geheel voorwaardelijke rijontzegging). De rechtbank realiseert zich dat de man daardoor waarschijnlijk zijn baan kwijt raakt, maar is van oordeel dat de verkeersveiligheid voor gaat.