Vier mannen moeten tussen de 2 en de 3½ jaar de cel in vanwege grootschalige hennepteelt, hennephandel, witwassen en export van hennep in 2011 in Tilburg. Negen medeverdachten krijgen hiervoor werkstraffen en voorwaardelijke celstraffen. Deze uitspraak deed de rechtbank Zeeland-West-Brabant dinsdagmiddag in twee zaken genaamd Colt I en Colt II.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Criminele organisaties
In de ene zaak, Colt I, fungeerde een autobedrijf op het industrieterrein Loven in Tilbug als dekmantel voor handel en export van hennep en witwassen van crimineel geld. Behalve hennephandel in Nederland werd er ook op grote schaal hennep geëxporteerd naar Duitsland. In deze zaak moesten 9 verdachten voor de rechter komen, waaronder het autobedrijf. In de andere zaak, Colt II, ging het om het organiseren van zeker 13 hennepkwekerijen en hennephandel. Vijf verdachten, waaronder een vader en zijn twee zoons, moesten hiervoor voor de rechter verschijnen. Die sprak onvoorwaardelijke gevangenisstraffen uit tegen de leiders van beide criminele organisaties. Vanwege de lange tijd tussen de aanhouding van de verdachten en de uitspraak – ze waren al sinds 2012 op vrije voeten – is hun straf een kwart lager uitgevallen vanwege de overschrijding van de zogeheten redelijke termijn.
Niet terug naar de gevangenis
De feiten waaraan de 9 medeverdachten schuldig bevonden zijn, zijn ook ernstig genoeg voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook hier oordeelt de rechtbank dat de redelijke termijn overschreden is en dat daarom, afgezien van hun voorarrest, nu werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen op hun plaats zijn, waardoor ze niet meer terug naar de gevangenis hoeven. De rechtbank houdt met de uitspraak ook rekening met het feit dat er geen geweld is gebruikt. De meeste van deze medeverdachten zijn sinds de start van het onderzoek niet meer met justitie in aanraking gekomen en zijn nieuwe levens begonnen.
Ontneming van gemaakte winst
Er volgen nog ontnemingsvorderingen tegen de vier hoofdverdachten. De winst die ze hebben gemaakt met hun criminele activiteiten moeten ze terugbetalen. Vijf autos waarop beslag is gelegd tijdens het onderzoek, waaronder een Audi en een Mercedes, zijn verbeurd verklaard. Het autobedrijf krijgt een boete van 102.000 euro, de waarde van de goederen – vooral autos – waarop conservatoir beslag ligt.