De man en vrouw die hun 80-jarige (schoon)moeder hebben gedood door haar een overdosis Oxycodon te geven, krijgen beiden 10 jaar gevangenisstraf.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Ongewone hoeveelheid
Juni 2016 werd het slachtoffer onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in haar woning aan het Kastanjeplein. In haar bloed werd een toxische hoeveelheid van de sterke pijnstiller Oxycodon (in de volksmond morfine genoemd) gevonden. Na een aantal maanden werden de zoon en de schoondochter van de vrouw gearresteerd.
Geen zelfmoord of ongeval
De man en de vrouw hebben steeds alle betrokkenheid ontkend, maar dat gelooft de rechtbank niet. De vrouw beschikte als enige in de kring rond het slachtoffer over oxycodon. De dodelijke hoeveelheid oxycodon moet zijn toegediend op een moment waarop de man in de woning van het slachtoffer is geweest. Ook hebben de verdachten gewacht met het inroepen van de hulpdiensten totdat het slachtoffer was overleden. Bovendien hebben zij allerlei handelingen verricht om dingen te verbergen, zoals het veranderen van het positie van het lichaam en het beddengoed, en spraken zij later in afgeluisterde gesprekken over “niet bekennen”.
Geen moord, maar doodslag
Dat het slachtoffer zelfmoord zou hebben gepleegd of dat sprake zou zijn van een ongeval sluit de rechtbank uit. Omdat de rechtbank niet heeft kunnen vaststellen dat er een voorafgaand plan was om het slachtoffer te doden, is sprake van doodslag en niet van moord.
Geraffineerd te werk
De rechtbank neemt het de man en vrouw zeer kwalijk dat zij een oude kwetsbare vrouw, die was toevertrouwd aan hun zorgen, om het leven hebben gebracht. De rechters noemen het schrijnend dat het slachtoffer hun eigen moeder en schoonmoeder was en de nabestaanden hun eigen gezins- en familieleden. Ook rekent de rechtbank het de daders zwaar aan dat ze geraffineerd te werk zijn gegaan, ook door het naar de buitenwereld te doen voorkomen alsof het slachtoffer een natuurlijke dood was gestorven.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail