Drie meisjes van destijds 15 jaar oud zijn veroordeeld tot jeugddetentie voor het neersteken van een leeftijdsgenoot bij metrohalte Postjesweg op 24 juli 2017.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Steekpartij na ruzie op social media
De aanleiding van de steekpartij was een al langer lopende ruzie tussen twee groepen meisjes op social media. De meisjes spraken uiteindelijk af bij metrostation Postjesweg om ‘te praten’. Daar ontstond een vechtpartij waarbij een eveneens 15-jarig meisje drie keer in haar borst, buik en heup werd gestoken. Twee verdachten werden kort na de steekpartij opgepakt, het derde meisje werd de volgende dag aangehouden.
Alle drie schuldig
Er kon uiteindelijk niet precies worden vastgesteld wie van de drie meisjes daadwerkelijk heeft gestoken. Toch oordeelt de rechtbank dat zij alle drie schuldig zijn aan poging tot doodslag, omdat ze met zijn drieën, gewapend met een mes, op het slachtoffer af zijn gegaan.
Jeugddetentie
Alle drie de meisjes krijgen onvoorwaardelijke jeugddetentie opgelegd. Twee van hen worden veroordeeld tot ruim zes maanden. Dit is gelijk aan de tijd die zij in voorarrest hebben gezeten. Daarnaast krijgen zij een zogenoemde gedragsbeïnvloedende maatregel opgelegd: een verplicht en intensief behandeltraject van een jaar. Werken ze hier niet of onvoldoende aan mee, dan kan nog een jaar jeugddetentie worden opgelegd. Het derde meisje krijgt 240 dagen jeugddetentie, waarvan 93 voorwaardelijk. Ook zij moet zich verplicht voor haar gedrag laten behandelen.
Schadevergoeding
De drie meisjes moeten hun slachtoffer bovendien samen 1000 euro schadevergoeding betalen. Dit is minder dan de ruim 3000 euro die het slachtoffer zelf had geëist. De rechtbank oordeelt dat zij weliswaar letsel heeft overgehouden aan de steekpartij, maar dat ze zelf ook een rol heeft gehad in het organiseren van de ontmoeting. Bovendien had zij zelf eveneens een mes meegenomen.
Meer informatie
Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.