De rechtbank oordeelt in het beroep van een vrouw uit Bemmel tegen het besluit van de gemeente Lingewaard dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De vordering
De vrouw heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. In februari 2017 heeft zij bij de gemeente een aanvraag gedaan op grond van de wet maatschappelijke ondersteuning. De vrouw wil dat de gemeente haar een aantal voorzieningen verstrekt zoals een aangepaste handbewogen rolstoel en een keukenaanpassing. Haar standpunt is dat zij de keuken in huis niet kan gebruiken omdat zij met haar rolstoel niet onder het aanrecht kan rijden. Ze vraagt daarom een onderrijdbaar aanrechtblad. Verder wil de vrouw graag meer mogelijkheden hebben om de deur uit te gaan. Ze stelt daarvoor een handbewogen rolstoel nodig te hebben omdat ze met haar elektrische rolstoel niet overal kan komen.
Wat de vrouw vooral dwars zit is dat de adviserend arts het medisch advies ten nadele van de vrouw heeft veranderd op verzoek van ambtenaren van de gemeente. De veranderingen zijn niet van te voren met haar doorgesproken. Daarom stelt Claassen dat het besluit niet op een zorgvuldige manier is genomen.
Gelegenheid voor reactie
De rechtbank oordeelt dat het niet onzorgvuldig of onbehoorlijk is dat de gemeente aan de adviserend arts vragen heeft gesteld. De bedoeling hiervan was om onduidelijkheden in het advies op te heffen en nadere informatie krijgen. De rechtbank deelt wel het standpunt van de vrouw dat zij de gelegenheid had moeten krijgen om op het aangepaste advies te reageren. Door de tijdsdruk is dit niet gebeurd en dat is onzorgvuldig. De rechtbank vindt dat onvoldoende om het advies terzijde te schuiven, omdat de vrouw de gelegenheid heeft gehad in beroep op het gewijzigde advies te reageren.
Gemeente moet onderzoek doen
Volgens de rechtbank heeft de gemeente terecht gesteld dat de echtgenoot en dochter gebruikelijke hulp kunnen bieden door thuis te koken. Maar, de vrouw moet ook op een normale manier gebruik van haar woning kunnen maken zonder volledig afhankelijk te zijn van haar echtgenoot en dochter. Hierbij gaat het om meer dan alleen koken. Zij moet bijvoorbeeld door de dag heen de keuken ook kunnen gebruiken om iets voor zichzelf klaar te maken, haar handen te wassen of een glas water te pakken. De gemeente heeft niet onderzocht of dit mogelijk is en zo ja, hoe. Daarom heeft de rechtbank de gemeente opdracht gegeven om te onderzoeken op welke manieren de keuken van de vrouw kan worden aangepast zodat zij, afgezien van het koken, zelf gebruik kan maken van de keuken als haar echtgenoot en/of dochter er niet zijn.
Geen handbewogen stoel
Over de aangepaste handbewogen rolstoel oordeelt de rechtbank dat niet is gebleken dat de vrouw deze nodig heeft. De gemeente heeft aan haar al een elektrische rolstoel en een vervoerspas voor de regiotaxis van AVAN toegekend. De gemeente heeft zich hierbij gebaseerd op een over de vrouw opgesteld medisch advies. Volgens de rechtbank is er geen reden om aan dit advies te twijfelen.