De rechtbank veroordeelt 4 mannen uit Apeldoorn voor onder andere het in vereniging plegen van een straatroof op de parkeerplaats bij winkelcentrum ‘Anklaar’ in hun woonplaats. De straffen die zijn opgelegd variëren van 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, tot 208 dagen jeugddetentie, waarvan 150 voorwaardelijk.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De straatroof op de parkeerplaats bij het Apeldoornse winkelcentrum vond plaats in de nacht van 11 november 2017. Uit de verklaringen van de overvallers blijkt dat zij een appeltje te schillen hadden met het slachtoffer. Ze maakten daarom een gezamenlijk plan om het slachtoffer te grazen te kunnen nemen. 1 van de mannen maakte een afspraak met het slachtoffer om drugs van hem te kopen. Op de afgesproken plaats werd het slachtoffer uit zijn auto getrokken. Vervolgens drukten ze het slachtoffer tegen de muur van een supermarkt. In de tussentijd haalden andere daders spullen uit zijn auto, waaronder een jas en telefoon. De mannen schopten en sloegen het slachtoffer. Ook vernielden ze de achterlichten van de auto.
Hoogste straf
Een 20-jarige man krijgt de hoogste straf. Hij is verantwoordelijk voor het geweld tegen het slachtoffer. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan 2 andere overvallen. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk opgelegd.
Lokken slachtoffer
Een 29-jarige Apeldoorner lokte het slachtoffer naar de parkeerplaats. Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden. Hiervan zijn 5 maanden als een voorwaardelijke straf opgelegd.
Wegnemen spullen
De rechtbank oordeelt dat de 20-jarige man en 22-jarige man de spullen uit de auto hebben gehaald. De 22-jarige man krijgt 15 maanden jeugddetentie, waarvan 5 voorwaardelijk. Hij pleegde naast deze straatroof nog een overval. De 20-jarige man krijgt 208 dagen jeugddetentie, waarvan 150 voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een werkstraf en een leerstraf opgelegd van respectievelijk 60 en 40 uur.
Reclasseringstoezicht
Alle daders krijgen een deels voorwaardelijke vrijheidsstraf. Hiervoor geldt een proeftijd van 3 jaar. Tijdens hun proeftijd staan de mannen onder toezicht van de Reclassering. Dit houdt ook in dat zij zich aan eventueel bestaande problematiek moeten laten behandelen of moeten meewerken aan een dagbesteding.