De veroordelingen van twee mannen en twee vrouwen wegens het verstoren van een gemeenteraadsvergadering in Zeist in 2015 kunnen in stand blijven. Dat adviseert plaatsvervangend advocaat-generaal Paridaens de Hoge Raad in haar conclusies die vandaag zijn gepubliceerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Op 6 oktober 2015 organiseerde de Anarchistische Anti-deportatiegroep Utrecht (AAGU) in de avond een (toegestane) lawaaidemonstratie voor het gemeentehuis te Zeist. Deze demonstratie was gericht tegen het onderbrengen van uitgeprocedeerde asielzoekers op het terrein van detentiecentrum Zeist te Soesterberg (Kamp Zeist). Op een later moment diezelfde avond stond op de raadsvergadering de bespreking gepland van dit onderbrengen van uitgeprocedeerde asielzoekers op het terrein van het detentiecentrum Zeist. Een tiental personen, waaronder de vier verdachten, betrad het gemeentehuis om daar de (openbare) vergadering op de publieke tribune bij te wonen. Tijdens de vergadering riepen de vier harde leuzen en hielden zij een spandoek vast met daarop ‘Sloop Kamp Zeist’. Door hun handelen kon (onder meer) de burgemeester zich niet meer verstaanbaar maken. De griffier vorderde vervolgens dat de vier verdachten de zaal moesten verlaten. Hieraan werd geen gehoor gegeven waarop ze werden aangehouden.
Het gerechtshof veroordeelde één verdachte tot twee weken gevangenisstraf, de drie andere verdachten tot een geldboete van 350 euro. De verdachten stelden na deze veroordelingen beroep in cassatie in.
In cassatie wordt onder meer geklaagd dat het gerechtshof het verweer van de verdediging dat door de aanhouding, het ophouden voor verhoor en de vervolging van de verdachten een aantal fundamentele rechten is geschonden heeft verworpen zonder dit voldoende te motiveren. Daarbij gaat het specifiek om het recht op vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vergadering en vereniging.
De plaatsvervangend advocaat-generaal bespreekt dit onderdeel uitvoerig en concludeert dat deze en ook de overige cassatieklachten niet kunnen leiden tot vernietiging van de uitspraak. Ze adviseert de Hoge Raad dan ook de cassatieberoepen te verwerpen en daarmee de uitspraken in stand te laten.
Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de zaken.
De conclusie van de plv. advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. Het parket bij de Hoge Raad, waar (plv.) advocaten-generaal werkzaam zijn, is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.