De veroordeling wegens de moord op een 25-jarige man in een loods in Maastricht in december 2012 dient in stand te blijven. Dat adviseert advocaat-generaal (AG) Spronken de Hoge Raad in haar conclusie die vandaag is gepubliceerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het slachtoffer werd in december 2012 als vermist opgegeven. Enkele dagen daarna werd zijn stoffelijk overschot aangetroffen in een loods. Zijn lichaam was verbrand en uit sectieonderzoek bleek dat hij voorafgaand aan de brand ernstig was mishandeld, dat hij als gevolg van deze mishandelingen was overleden en zijn lichaam daarna in brand was gestoken. De verdachte, die werd gezien als een vriend van het slachtoffer, werd eerst als getuige gehoord. Gaandeweg het onderzoek werd hij als verdachte aangemerkt en aangehouden voor de moord en de brandstichting.
De verdachte heeft steeds ontkend bij de feiten betrokken te zijn. Namens de verdachte is zowel bij de rechtbank als het gerechtshof bepleit dat het Openbaar Ministerie (OM) zich schuldig maakt aan ‘tunnelvisie’, een onvolledig en onevenwichtig onderzoek heeft verricht en daarbij het door art. 6 EVRM beschermde recht van de verdachte op een eerlijk proces ernstig heeft geschonden. Alternatieve scenario’s, bijvoorbeeld de mogelijkheid dat het slachtoffer CIE-informant was en dat zijn dood in verband kan worden gebracht met de activiteiten die hij als informant verrichtte, zijn volgens de verdediging niet of niet voldoende onderzocht. Op grond daarvan is zowel in eerste aanleg als in hoger beroep bepleit dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de strafvervolging. Het Hof heeft dit verweer, in navolging van de rechtbank, verworpen en de verdachte veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf.
De verdachte heeft beroep in cassatie ingesteld. In cassatie wordt onder meer geklaagd over de verwerping van het niet-ontvankelijkheidsverweer, over de afwijzing van verzoeken van de verdediging om getuigen te horen, over de bewezenverklaring van de moord en over overschrijding van de redelijk termijn waarbinnen de verdachte is berecht.De AG vindt dat de klachten niet slagen, op de klachten over de overschrijdingen van de redelijke termijn na. Zij adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordeling in stand te laten en de opgelegde gevangenisstraf vanwege de overschrijdingen van de redelijke termijn te verminderen aan de hand van de gebruikelijke maatstaf.
Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet.
De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.