Het aanvragen van een echtscheiding kan niet zonder juridische hulp. Het is in Nederland wettelijk bepaald dat een familierechtadvocaat het echtscheidingsverzoek bij de rechter moet indienen. De vraag is echter in welke fase van het traject deze hulp moet worden ingeroepen. Hierin zijn diverse opties mogelijk, die alle op hun eigen manier gevolgen hebben voor de echtscheidingsprocedure. Zo kan het zijn dat je de ondersteuning van een juridisch partner alleen inzet bij de uiteindelijke aanvraag van een echtscheiding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een echtscheiding behoort tot het personen- en familierecht. Het aanvragen van een echtscheiding is één van de laatste stappen in een echtscheidingsprocedure. Er gaat een heel traject aan vooraf voordat deze stap gezet kan worden. Met betrekking tot dit voortraject kunnen diverse keuzes gemaakt worden. Het wordt scheidende stellen dan ook aangeraden om zich over deze fase goed te laten informeren omdat de diverse mogelijkheden hierin zeer sterk van elkaar verschillen met betrekking tot de prijsstelling en de afwikkeling van de procedure. Het daadwerkelijke aanvragen van een echtscheiding is echter een vastgestelde procedure zonder variabelen.
Aanvragen van een echtscheiding
Het aanvragen van een echtscheiding wordt ook wel “het indienen van een verzoekschrift tot echtscheiding” genoemd. Het kan gezien worden als officieel begin van de juridische echtscheidingsprocedure. Zoals aangegeven is het een wettelijke verplichting dat alleen een echtscheidingsadvocaat het echtscheidingsverzoek bij de rechter mag indienen.
Het aanvragen van een echtscheiding kan op twee manieren worden gedaan:
- Via een gemeenschappelijk verzoekschrift;
- Via een eenzijdig verzoekschrift.
Indienen van een echtscheiding via een gemeenschappelijk verzoekschrift
Zoals de naam al aangeeft, kunnen de scheidende partners gezamenlijk een verzoek tot echtscheiding indienen via een gemeenschappelijk verzoekschrift. Hiervoor kan worden gekozen op het moment dat de partners het er beiden mee eens zijn dat het een betere keuze is om het huwelijk te ontbinden. Uiteraard kan hier een lang voortraject aan vooraf zijn gegaan, maar dit zal géén invloed hebben op de juridische echtscheidingsprocedure. De partners dienen immers gezamenlijk de echtscheidingsdocumenten in. In de meeste gevallen hoeven de partners zelf dan ook niet bij de uitspraak aanwezig te zijn en kan dit in een relatief kort tijdsbestek geschieden.
Indienen van een echtscheiding via een eenzijdig verzoekschrift
De juridische echtscheidingsprocedure zal aanmerkelijk langer duren als er een eenzijdig verzoekschrift wordt ingediend voor een echtscheiding. In dat geval heeft één van de partners het initiatief genomen om te scheiden, zonder dat er afspraken zijn gemaakt. De rechtbank zal de andere partner op de hoogte stellen van het eenzijdige verzoekschrift. Het verzoekschrift zal in dat geval worden “betekend” (afgegeven) door een deurwaarder. Hiermee zal de procedure van start gaan.
In het verzoekschrift kunnen nevenvoorzieningen zijn opgenomen. Een nevenvoorziening is een uitspraak van de rechter die samenhangt met de ontbinding van het huwelijk. Deze uitspraak kan betrekking hebben op de verdeling van spullen, het gebruik van de echtelijke woning of de omgang met kinderen die uit het huwelijk zijn voortgekomen.
Voorlopige voorziening bij echtscheiding
Uiteraard heeft de andere partner het recht om (binnen 6 weken) bezwaar te maken tegen het verzoek tot scheiding of de nevenvoorzieningen. Er zullen dan één of meer zittingen plaatsvinden om de zaak te behandelen. Een echtscheiding via een eenzijdig verzoekschrift zal logischerwijs aanmerkelijk meer tijd in beslag nemen dan een echtscheiding via een gemeenschappelijk verzoekschrift. Deze procedure kan dan ook meer dan een jaar duren, zeker als één van de partners in beroep zou gaan tegen de uitspraken van de rechter.
Er kan dan worden gekozen om een voorlopige voorziening te treffen waarin tijdelijke afspraken worden gemaakt met betrekking tot de zorgverdeling van de kinderen, de financiën en het gebruik van gezamenlijke spullen.
Peildatum bij ontbinding van de gemeenschap
De datum van het indienen van het verzoekschrift, het aanvragen van een echtscheiding, wordt gezien als de peildatum bij de verdeling van de goederen. Deze datum wordt gezien als ontbinding van de gemeenschap. Op het moment dat er na deze datum nog inkomsten bijkomen of uitgaven worden gedaan (of er een verandering plaatsvindt met betrekking tot de bezittingen), zullen deze niet opgenomen worden in de verdeling van eigendommen tussen de partners.
Wanneer is de echtscheiding officieel een feit?
Als eerst moet het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden goedgekeurd door een advocaat. Deze documenten zijn leidend bij het indienen van het verzoek tot echtscheiding. Vervolgens kan een rechter de scheiding uitspreken. De officiële benaming hiervoor is dat de rechtbank een scheiding uitspreekt als “het huwelijk tussen twee partners duurzaam ontwricht is”. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit nog niet het moment dat de echtscheiding officieel een feit is.
Dit is wel het geval als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Op het moment dat beide partners besloten hebben om niet in beroep te gaan, kunnen zij dit weergeven in een “akte van berusting”. Hiermee kan de beroepstermijn van drie maanden komen te vervallen en kan de echtscheiding eerder worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
Dit zal de advocaat binnen zes maanden moeten doen bij de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. Als dit niet binnen deze tijd gebeurt, is de uitspraak niet meer geldig en blijven de partners volgens de wet getrouwd.
Documenten die onderdeel zijn van een verzoekschrift tot echtscheiding
Het aanvragen van een echtscheiding is een proces dat volgt op een periode waarin de afspraken moeten worden vormgegeven. Dit is de periode die vaak bepalend is voor de voortgang en de kosten die aan de echtscheidingsprocedure verbonden zijn. In deze periode worden de (schriftelijke) afspraken met betrekking tot de ontbinding van het huwelijk gemaakt. In deze fase worden de rechtsgeldige documenten opgesteld. Documenten als een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan zijn dan ook onderdeel van een verzoekschrift tot echtscheiding.
In het echtscheidingsconvenant staan zaken die betrekking hebben op:
- De echtelijke woning;
- De verdeling gemeenschappelijke bezittingen en schulden;
- De financiële afhandeling;
- Eventuele alimentatie regeling;
- Andere specifieke huwelijkse voorwaarden.
Als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen, die tijdens scheiding nog minderjarig zijn, moet er naast het echtscheidingsconvenant ook een ouderschapsplan worden opgesteld. In dit document worden schriftelijke afspraken opgesteld met betrekking tot de verzorging van deze kinderen zoals het omgangsrecht, de opvoeding en de stappen die ondernomen moeten worden om essentiële beslissingen te maken in de toekomst.
De scheidende partners moeten zichzelf de vraag stellen of ze bij het opstellen van deze documenten de hulp van een juridisch expert nodig hebben. Als de partners er vertrouwen in hebben dat dit niet nodig is, moeten zij dermate kennis hebben van het opstellen van juridische stukken dat er voor het indienen van het verzoek geen controle meer nodig is.
De mogelijkheden om een echtscheidingsaanvraag voor te bereiden
Er zijn een aantal opties om een echtscheidingsaanvraag voor te bereiden. Als de partners niet in staat zijn om gezamenlijk afspraken te maken, zullen ze zich moeten laten vertegenwoordigen door een eigen echtscheidingsadvocaat. Deze familierechtadvocaat zal de belangen van één van de partners vertegenwoordigen en komt alleen voor deze partij op. De afzonderlijke advocaten zullen de belangen van de partners behartigen bij het vormgeven van de afspraken.
Daarnaast is het ook verstandig om gebruik te maken van een echtscheidingsadvocaat bij een ingewikkelde casus waarbij veel zaken een rol spelen. Hierbij kan gedacht worden aan complexe financiële situaties als één of beide partners in bezit is van een eigen bedrijf of bij een groot vermogen binnen een huwelijk. Hierbij kan gekozen worden voor een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat (of zelfs een mediator) om kosten te besparen.
Het belangrijkste verschil tussen een echtscheidingsadvocaat en het gezamenlijk gebruik maken van juridische ondersteuning (zoals een mediator) is te vinden in de rol die deze persoon speelt. Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat of mediator heeft een begeleidende rol en helpt de partners samen beslissingen te nemen in dit proces. Ook in dit geval is de mogelijkheid om samen tot afspraken te komen de bepalende factor.
Wanneer is online scheiden een interessante optie?
Op het moment dat de scheidende partners daadwerkelijk in staat zijn om samen afspraken te maken en er is géén sprake van een ingewikkelde casus, is online scheiden een interessante optie. Een online scheiding is een snelle- en uitstekend toepasbare scheidingsvorm waarvoor steeds vaker gekozen wordt. Bij een online scheiding zullen de scheidende partners samen de afspraken met betrekking tot de ontbinding van het huwelijk opstellen en kan deze vervolgens, met of zonder juridische controle, worden doorgezet naar een echtscheidingsadvocaat.
Door een toenemende digitale informatievoorziening kan je van tevoren al verschillende documenten inzien die nodig zijn binnen een echtscheidingsprocedure. Wanneer je start met een online scheiding, kan je deze digitaal invullen. Hierdoor heeft een online scheiding een zelfvoorzienend karakter waarbij je de hulp van een juridisch expert kan uitstellen tot het laatste stadium.
Het online scheiden heeft diverse voordelen:
- Het is een van de voordeligste opties om te scheiden.
- De hulp van een juridisch partner kan, buiten het verplichte moment van een verzoek tot echtscheiding, op verschillende manieren worden ingeschakeld.
- Partners hebben meer grip op de tijdsduur van het scheidingsproces.
- Het is een locatie onafhankelijke oplossing. Online scheiden kan zelfs vanuit het buitenland omdat er géén fysieke aanwezigheid vereist is bij een advocaat.
Welke juridische partner is het meest geschikt bij een online scheiding?
In slechts een aantal jaren is het aantal aanbieders van een online scheiding aanzienlijk gestegen. Het merendeel van deze instanties bieden diverse pakketten aan. U heeft de keuze om de scheiding eerst volledig zelf voor te bereiden en in een later stadium de juridisch partner in te schakelen voor een controle. U kunt er ook voor kiezen om de instantie een begeleidende rol te bieden zodat u hier altijd met uw vragen terecht kunt.
Tevens zijn er aanbieders van online scheiden waar u (tegen een meerprijs) terecht kunt voor een prioriteit behandeling op het moment dat er belangen op dit gebied zijn of juist voor het gratis scheiden op het moment dat u recht heeft om beroep te doen op gesubsidieerde rechtsbijstand.
Wilt u weten welke juridisch partner gespecialiseerd is in deze diensten en welke aanbieder het beste bij u past? Vergelijk de onderstaande opties om uw keuze te maken.
Hoe vraag ik een echtscheiding aan?
Zoals u uit de bovenstaande tekst kunt opmaken, zijn er weinig variabelen in de manier waarop u een echtscheiding aanvraagt. De familierechtadvocaat zal het echtscheidingsverzoek bij de rechter moeten indienen en de griffierechten, de kosten van de rechter voor de behandeling van de zaak, zijn vooraf vastgesteld. Het traject voor de aanvraag van een echtscheiding heeft echter wél een variabel karakter. Het is dan ook zeker de moeite waard om hier goed in te verdiepen om een hierin een juiste keuze te kunnen maken. De (financiële) gevolgen van een foute keuze kunnen immers groot zijn.