Een 66-jarige man uit Heerlen is in hoger beroep veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Hij moet ook een schadevergoeding betalen. Volgens het gerechtshof Den Bosch heeft hij het stoffelijk overschot van zijn moeder bijna 2,5 jaar in zijn ouderlijk huis verborgen. Daardoor kon hij haar uitkeringen – van in totaal ruim 72.000 euro – opstrijken. De rechtbank Limburg veroordeelde de man hiervoor eerder tot 6 maanden gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 40.000 euro.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Overlijden moeder
Het hof gaat er net als de rechtbank Limburg van uit dat de hoogbejaarde moeder op 26 juli 2013 op 91-jarige leeftijd een natuurlijke dood is gestorven. Haar zoon heeft haar stoffelijk overschot na een paar dagen ingepakt in plastic folie en in een tot kist omgebouwde kledingkast gestopt. Die kist heeft hij vervolgens hermetisch afgesloten en in een aparte kamer op een matras gezet. De stank verbloemde hij met geurmiddelen en door ’s nachts het raam open te zetten. Na een melding van een verontruste buurtbewoonster, heeft de politie de kist met het stoffelijk overschot van de moeder aangetroffen.
Financieel motief
De man had zijn eigen redenen om het overlijden van zijn moeder niet te melden bij de gemeente. De moeder ontving een AOW-uitkering en een nabestaandenpensioen, die doorliepen nadat zij was overleden. De man verklaarde dat hij niet terug wilde naar het niveau van een bijstandsuitkering omdat hij dan te veel zaken op zou moeten geven, zoals zijn katten en auto’s. Vlak voor het overlijden besloten de man en zijn moeder daarom dat haar dood geheim moest blijven, aldus de man. Hierdoor ontving de man in totaal zo’n 72.800 euro in 2,5 jaar.
Straf en schadevergoeding
Het hof vindt dat het handelen van de man getuigt van een grote mate van disrespect voor het stoffelijk overschot van zijn moeder en de mensen die afscheid van haar hadden willen nemen. De man is weloverwogen en beredeneerd te werk gegaan. Hij heeft alles tot in detail uitgedacht én de hele gang van zaken met betrekking tot het verbergen van het lichaam en de smoezen die hij daarover aan bekenden zou moeten vertellen opgeschreven. Daarbij komt nog de verduistering en uitkeringsfraude. Het hof vindt een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk daarom passend. Aan de pensioenverzekeraar moet hij een bedrag van ruim 15.500 euro terugbetalen.
De gemeente waar de man ingeschreven staat, had ook een vordering ingediend om de totale uitkering die de man in die periode heeft ontvangen, terug te krijgen. Anders dan de rechtbank heeft het hof de gemeente niet-ontvankelijk verklaard. Het hof vindt dat de gemeente het bedrag via een bestuursrechtelijke procedure moet verhalen.