Als milieubescherming en veiligheid al aan de tekentafel worden geregeld, en tijdens bouw, gebruik en onderhoud consequent prioriteit krijgen, kan windenergie op zee op duurzame wijze groeien en ontwikkelen. En zo bijdragen aan een betere energietoekomst van Nederland. Dat concludeert Staatstoezicht op de Mijnen in de Staat van de sector windenergie op zee.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De sector Windenergie op zee staat aan de vooravond van grote groei. De techniek ontwikkelt razendsnel en de onderlinge concurrentie is sterk. Partijen zullen slim en kostenefficiënt moeten ontwerpen en opereren om te kunnen meedoen in deze markt. SodM en haar toezichtpartners verwachten van ondernemingen dat zij in deze dynamiek hun aandacht voor veiligheid en milieu vasthouden.
‘Veiligheid als uitgangspunt nemen vanaf de tekentafel, kan ook. Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden. Op zee is bij het winnen van gas en olie in vele jaren ruime ervaring opgedaan met veilig werken. Daarmee is een goede standaard gesteld. SodM wil dat ondernemingen in de windenergie die standaard hanteren als instapniveau’, aldus Theodor Kockelkoren, Inspecteur-generaal der Mijnen. In de Staat van de sector windenergie benoemt SodM een aantal aandachtspunten.
Aandacht voor beschermen milieu
Ondernemingen zijn verplicht om de effecten op flora en fauna zo veel mogelijk te voorkomen. Praktisch betekent dat bijvoorbeeld dat turbines tijdens de vogeltrek minder of langzamer draaien. Of dat onderwaterdieren met een bubbelscherm worden beschermd bij heiwerkzaamheden.
Aandacht voor veilig werken
Marine-operaties, hijsen en sjorren, werken op hoogte, klimmen en de overstap tussen schip en turbine, zijn handelingen met een verhoogd risico. Dat risico wordt vergroot door de samenstelling van de teams: steeds meer mensen met allerlei nationaliteiten en opleidingen werken samen. Aandacht voor communicatie, veiligheidscultuur, ervaring en opleiding is hier letterlijk van levensbelang.
Aandacht voor wetgeving en toezicht
Ook voor de wetgever en toezichthouders is werk aan de winkel. De wetgeving is her en der nog onvoldoende gericht de huidige en toekomstige activiteiten op de Noordzee. Lacunes en inefficiënties in arboregelgeving moeten worden weggenomen. Taken in toezicht en handhaving moeten voor iedereen helder worden verdeeld tussen RWS, SodM, de Kustwacht en Inspectie ILT. Naast voldoende capaciteit en kunde bij de toezichtshouders, is internationale samenwerking en afstemming nodig.
StaatvandeSectorWindenergieopzeeSodM-gecomprimeerd