Een geregistreerd partnerschap kent met betrekking tot de regelgeving veel overeenkomsten met een huwelijk. Dit is ook het geval bij een het ontbinden van een geregistreerd partnerschap maar hierin is wel een duidelijk verschil in de procedure die hierbij gevolgd moet worden. Een geregistreerd partnerschap ontbinden kan in bepaalde situaties zonder de tussenkomst van een rechter.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Overeenkomsten geregistreerd partnerschap met een huwelijk
Door te kiezen voor een geregistreerd partnerschap kunnen stellen gebruik maken van de wettelijke voordelen van een huwelijk, zonder daadwerkelijk in het huwelijk te treden. Daarnaast zijn de onderlinge onderhoudsverplichtingen en erfrechten van toepassing bij een geregistreerd partnerschap en kan er sprake zijn van een gemeenschap van goederen als er geen bepalingen hierover in de overeenkomst zijn opgenomen. Beide partners krijgen een automatisch ouderlijk gezag over eventuele kinderen die uit de relatie voortkomen. Dit is iets wat bij bijvoorbeeld een samenlevingscontract niet van toepassing is. In het laatste geval krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag en moet de vader officieel het kind erkennen om het vaderschap te verkrijgen. Vervolgens zouden de ouders het gezamenlijke gezag moeten laten registreren.
Het grootste verschil tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk
Het grootste verschil tussen geregistreerd partnerschap en een huwelijk heeft betrekking op de ontbinding ervan. Het is in Nederland wettelijk gezien niet mogelijk om een huwelijk te ontbinden zonder hiervoor de gang naar de rechtbank te maken. Er zijn situaties waarbij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap wel kan zonder deze stap te zetten.
Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechtelijke tussenkomst
Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap zonder rechterlijke tussenkomst is relatief eenvoudig. Er moet hiervoor een verklaring worden opgesteld waarin duidelijk staat weergegeven dat “het geregistreerd partnerschap duurzaam ontwricht is”. Uiteraard moet deze verklaring door beide partners worden ondertekend en voorzien zijn van een datum. Dit officiële document (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) kan worden opgesteld door een advocaat of een notaris maar ook veel MfN- of ADR gecertificeerde echtscheidingsmediators hebben deze bevoegdheid. Deze beëindigingsovereenkomst kan worden voorzien van onderlinge afspraken met betrekking tot onder andere alimentatie, verdeling van gemeenschappelijke zaken en/of verrekening van pensioenrechten. Deze overeenkomst kan dus worden vergeleken met een echtscheidingsconvenant, zonder dat er daadwerkelijk sprake is van een echtscheiding.
Geregistreerd partnerschap laten beëindigen door de rechter
Er zijn een aantal situaties te benoemen waarbij een geregistreerd partnerschap ontbonden moet worden door de rechter. Een veel voorkomende reden is als er uit de beëindigde relatie kinderen zijn voortgekomen die op het moment van uit elkaar gaan van de partners nog een minderjarige leeftijd hebben. In dat geval moet er naast een beëindigingsovereenkomst ook een ouderschapsplan worden opgesteld waar de rechter zijn visie over zal geven. Daarnaast zal de rechter zich indien nodig buigen over een kinderalimentatie regeling, naast een eventuele partneralimentatie voorziening.
De gang naar de rechter zal ook gemaakt moeten worden als er sprake is van een eenzijdige beëindiging van een geregistreerd partnerschap. Deze situatie kan ontstaan als de partners het hierover oneens zijn met elkaar of als een van de partners uit beeld is.
Het traject van dit soort gerechtelijke procedures zijn overeenkomstig met de juridische stappen die worden gezet bij een echtscheiding. Het indienen van een verzoekschrift tot beëindiging van een geregistreerd partnerschap vormt het startpunt van de juridische route.
Wanneer is er officieel sprake van een ontbinding van een geregistreerd partnerschap
De ontbinding van een geregistreerd partnerschap is definitief als deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als het beëindigen van een geregistreerd partnerschap via de rechter is gegaan, hebben de betrokkenen de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Als ze hiervan afzien, kunnen ze de akte van berusting tekenen zodat het vonnis daadwerkelijk kan worden ingeschreven in de gemeentelijke registers en het geregistreerde partnerschap hiermee ontbonden is.
Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk
Uiteraard kan een beëindiging van een geregistreerd partnerschap ook betekenen dat dit in een huwelijk wordt omgezet. In dat geval moet er bij de gemeente een akte van omzetting worden ondertekend. Het is wel mogelijk om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk maar het behoort niet tot de mogelijkheden om een huwelijk om te zetten in een geregistreerd partnerschap.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding, uiteraard ook als u een geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.