Een echtscheidingsconvenant is een officieel document waarin de gemaakte afspraken tussen twee scheidende partners geformuleerd staan. Deze afspraken hebben betrekking op alle factoren die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. Deze factoren hebben betrekking op de verdeling van de gezamenlijke (financiële) bezittingen en schulden maar ook op een eventuele alimentatieverplichting, de boedelverdeling, de woning en de verdeling van het pensioen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De functie van echtscheidingsconvenanten
De belangrijkste functie van echtscheidingsconvenanten (documenten die in België de Regelingsakte EOT, Echtscheiding Onderlinge Toestemming, worden genoemd) is transparantie. Dit is van belang om eventuele misverstanden (die betrekking hebben op de scheiding) tussen partners en andere betrokkenen weg te nemen. De afspraken die in een echtscheidingsconvenant staat weergegeven zijn bindend. Er kunnen dus rechten aan ontleend worden. De naleving van deze afspraken kunnen zonder tussenkomst van de rechter worden afgedwongen. Uiteraard is het van groot belang dat het echtscheidingsconvenant in duidelijke taal wordt vormgeven en dat er geen ruimte is voor enig verschil in interpretatie. Op deze manier wordt iedere kans op het ontstaan van misverstanden voorkomen.
In een echtscheidingsconvenant staan alle afspraken die betrekking hebben op de ontbinding van het huwelijk, met uitzondering van de afspraken die over de eventuele gezamenlijke (minderjarige) kinderen gaan. Deze afspraken staan immers weergegeven in een ouderschapsplan.
Echtscheidingsconvenant als een belangrijke bijlage van het verzoek tot echtscheiding
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is (samen met het eventuele opstellen van een ouderschapsplan) een van de belangrijkste stappen die een scheidend stel moet doorlopen bij een echtscheidingsprocedure. Een rechtsgeldig echtscheidingsconvenant vormt immers de blauwdruk voor een scheiding en kan worden gezien als de overeenkomst tussen de scheidende partners. Dit document moet in zijn volledigheid zijn opgesteld en door beide partners ondertekend voordat de rechter de scheiding zal uitspreken en dit vonnis uiteindelijk kan worden geregistreerd in de registers van de burgerlijke stand. Hiermee vormt een echtscheidingsconvenant een belangrijke bijlage van het verzoek tot echtscheiding die de echtscheidingsadvocaat bij een rechtbank zal indienen.
In de minst gunstige situatie zal de rechter zelf ondersteuning bieden met het opstellen van een echtscheidingsconvenant gedurende een juridische procedure. Als de scheidende partners gezamenlijk het echtscheidingstraject kunnen doorlopen en samen tot afspraken kunnen komen, kan er gekozen worden voor echtscheidingsmediation. Hierbij wordt het stel in de gelegenheid gesteld om gezamenlijk een echtscheidingsconvenant op te stellen waarbij ze gebruik kunnen maken van de persoonlijke ondersteuning van een mediator. Deze echtscheidingsmediator kan het stel van voorbeelden voorzien hoe een echtscheidingsconvenant eruit moet komen te zien. Hoewel mediation voor een groot deel een zelfstandig karakter heeft, is dit wel een vorm van scheiden waarbij de betrokkenen de ondersteuning krijgen waar er behoefte aan is. Door te voorkomen dat de hulp van een rechter moet worden ingeschakeld om een echtscheidingsconvenant vorm te geven, kan een echtscheidingstraject sneller worden afgerond en worden de kosten hiervan aanzienlijk beperkt.
Voorbeeld van de opbouw van een echtscheidingsconvenant
Een echtscheidingsconvenant bestaat uit een aantal basiselementen. Ongeacht de ontstane situatie, zullen de onderstaande punten in ieder echtscheidingsconvenant terugkomen:
- De volledige namen en andere persoonlijke gegevens van de betrokkenen
- De mediator of de echtscheidingsadvocaat die de vertegenwoordiging van de belangen van de betrokkenen verzorgd. Dit kunnen uiteraard een of meerdere personen zijn afhankelijk van de keuze tussen mediation of individuele vertegenwoordiging door echtscheidingsadvocaten
- De namen en andere persoonlijke gegevens van de eventuele betrokken kinderen
- De gegevens van de rechtbank waarbij het verzoek tot echtscheiding ingediend is
- Omschrijving (vrij gedetailleerd) van de bezittingen en schulden die verdeeld moeten worden
- De peildatum, het moment waarop de bezittingen en schulden van de scheidende partners officieel een feit is.
- De reden waarom een echtscheidingsverzoek wordt ingediend. Een juridische eis waaraan op de eenvoudige manier wordt voldaan met de regel: ”partijen zijn van mening dat hun huwelijk duurzaam is ontwricht”.
- Een vaak uitgebreide inhoudelijke weergave op welke manier de (specifieke) bezittingen en schulden worden verdeeld.
Voorbeelden van specifieke zaken die in een rechtsgeldig echtscheidingsconvenant moeten staan
Het laatste punt uit de opbouw van een echtscheidingsconvenant moet specifiek beschreven worden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een aantal elementen die bij veel scheidingen voorkomen zoals:
- Afspraken met betrekking tot een koopwoning
- Afspraken met betrekking tot de verdeling van de inboedel
- Afspraken met betrekking tot de financiële situatie zoals bezittingen en schulden
- Afspraken met betrekking tot de pensioenrechten
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding, waaronder bij het formuleren van een echtscheidingsconvenant. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.