Het recht van parate executie is een sterk recht van de geldverstrekker die een hypothecaire lening verstrekt. Wanneer de woning met toestemming van de aanbieder van de hypotheek wordt verhuurd, is het inroepen van dit hypotheekrecht op basis van het verhuurbeding niet mogelijk. Dat blijkt uit een recente uitspraak van 16 september 2020, waarbij de voorzieningenrechter Obvion Hypotheken heeft verboden om het huis met behulp van een executieverkoop te verkopen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verbod executeren woning
Sinds 2010 heeft een eigenaar van een woning toestemming van Obvion om het huis te verhuren. In 2018 komt de geldverstrekker terug op dit standpunt en heeft eenzijdig aangegeven hierop terug te willen komen. Obvion gaf aan dat de verhuursituatie slechts had gedoogd en dat er formeel gezien nooit schriftelijk toestemming is verleend.
Uitspraak rechter over toestemming verhuur
Volgens de rechter mag Obvion niet eenzijdig terugkomen om de eerder verleende toestemming om de woning te verhuren. Obvion heeft bij de opzegging de grondslag hiervan gelegd bij het feit dat de toezichthouder AFM strenge controles heeft en Obvion heeft verboden om verhuurde woningen in de portefeuille te hebben.
Tijdens de rechtszaak heeft de rechter hierover Obvion scherp ondervraagd. Obvion heeft echter niet kunnen aantonen waar uit deze verplichting op gebaseerd is. De geldverstrekker kon niet laten zien dat er daadwerkelijk door de AFM is verplicht om verhuurde woningen op te zeggen.
De rechter veroordeeld Obvion Hypotheken om de verkoop door middel van executieveiling te staken. Daarnaast is Obvion veroordeeld tot het betalen van een dwangsom mocht de woning opnieuw geveild gaan worden.
“In de hypotheekakte staat standaard het zogenoemde verhuurbeding. Dat betekent dat de woning alleen met toestemming van hypotheekgever mag worden verhuurd. Veel consumenten vergeten deze gemaakte afspraken en dat alleen eigen bewoning het doel van de financiering is, blijkt uit onze ervaring. Sinds 2016 is er een nieuw financieel product ontwikkeld en op de markt beschikbaar gekomen, waarmee juist verhuur aan derden of familie mogelijk is. Met deze zogenoemde verhuurhypotheek kan een woning wel worden verhuurd.”, aldus Alwin Langerak van onafhankelijke hypotheekadviseur Bliss.