Schiphol Real Estate B.V. moet Undae Real Estate B.V. toestemming geven voor de overdracht van haar erfpachtrecht aan de Islamitische Stichting Nederland. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland op 30 november 2020 bepaald.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Achtergrond
Undae Real Estate B.V. (Undae) bezit een pand op Schiphol. Schiphol Real Estate B.V. (SRE) is eigenaar van de grond onder en rondom het pand. De grond onder het pand wordt door Undae gepacht. In de akte van erfpacht is opgenomen dat voor overdracht van het recht van erfpacht toestemming van SRE is vereist, dat deze toestemming alleen op redelijke gronden mag worden geweigerd en dat deze weigering gemotiveerd en schriftelijk zal worden medegedeeld.
Undae heeft het pand verkocht aan de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Die wil het pand doorverhuren aan haar dochter Vakif B.V., een uitvaartonderneming die het gebouw wenst te gebruiken als mortuarium en rouwcentrum met het oog op de repatriëring van overledenen naar Turkije.
SRE heeft de toestemming voor de overdracht aan ISN geweigerd met verwijzing naar een verslag van een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer d.d. 25 juni 2020 “(On)zichtbare invloed: verslag parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen”. Dit verslag is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek naar het mogelijk bestaan van buitenlandse beïnvloeding van en/of via in Nederland actieve (vooral moslim-) organisaties, waarin ook ISN voorwerp van onderzoek is geweest. SRE stelt dat ISN in het verslag “stelselmatig in verband wordt gebracht met die beïnvloeding”.
Oordeel voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter stelt voorop dat Schiphol een semi-publiekrechtelijke instelling is die een publiek belang behartigt. SRE wordt door Schiphol voor dat doel gebruikt. Als zodanig gelden voor haar de fundamentele behoorlijkheidsnormen die ook voor het handelen van Schiphol gelden. Daartoe behoren in ieder geval het respecteren van de kernwaarden van de Nederlandse samenleving en het handelen in overeenstemming met Nederlandse fundamentele rechtsbeginselen.
De voorzieningenrechter is van oordeel dat uit het verslag als geheel volgt dat de aanwezigheid van ISN in Nederland en haar rol in de Nederlandse samenleving een volstrekt rechtmatige is, en dat het erop aankomt haar functioneren overeenkomstig de Nederlandse kernwaarden waar nodig verder te versterken. Uitsluiting van ISN van een transactie als de onderhavige is in strijd met die lijn.
De verwerving van het pand door ISN past in de faciliterende rol van ISN ten aanzien van de geloofsuitoefening door leden van de Turkse gemeenschap in Nederland, een rol die op zichzelf bezien alleszins respectabel is. Van SRE mag onder die omstandigheden worden verlangd dat zij concreet duidelijk maakt welk rechtens te respecteren belang zij met haar weigering van goedkeuring beoogt te dienen. Omdat
· SRE dat ook op de zitting niet heeft gedaan,
· er belang is bij een snelle verkoop van het pand,
· geen bezwaar bestaat tegen het voorgenomen gebruik van het pand, en
· het pand moeilijk verkoopbaar is,
heeft de voorzieningenrechter beslist dat SRE uiterlijk 30 november 2020 de gevraagde toestemming moet geven, op straffe van een dwangsom.