Er is voor het eerst uitspraak gedaan in zaken die onder de nieuwe ‘Wet homologatie onderhands akkoord’ (WHOA) vallen. Deze aanvulling in de faillissementswet geldt vanaf 1 januari 2021 en moet voorkomen dat bedrijven failliet worden verklaard terwijl zij nog wel (deels) levensvatbaar zijn. Daarbij kunnen ondernemingen, hun schuldeisers en aandeelhouders bij een dreigend faillissement een bindend onderhands akkoord sluiten. Als dit akkoord wordt bekrachtigd door de rechter, geldt het voor alle schuldeisers. Schuldeisers die niet met het akkoord hebben ingestemd, kunnen worden gedwongen door de rechtbank om akkoord te gaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Faillissement afwenden
Een onderhands akkoord kan een manier zijn om schulden te herstructureren en zo een faillissement af te wenden. Pas als de rechter oordeelt dat het akkoord aan alle wettelijke eisen voldoet, is het akkoord bindend. In het procesreglement is onder meer te lezen hoe betrokken partijen een verzoek met betrekking tot de homologatie van een onderhands akkoord kunnen indienen bij de rechtbank.
Twee uitspraken
De twee zaken waarin afgelopen vrijdag door de rechtbanken Amsterdam en Den Haag uitspraak is gedaan, worden gepubliceerd in het uitsprakenregister. De zaak van de rechtbank Den Haag is al gepubliceerd. De zaak van de rechtbank Amsterdam wordt dat zo snel als mogelijk.