Mede als gevolg van een steeds kritischer AFM is het Doorlopend Krediet (DK) van de markt aan het verdwijnen. Kredietverstrekkers moeten voor doorlopende kredieten aan zulke strenge regels voldoen dat vele tot de conclusie komen dat het niet meer loont om deze producten te voeren. Er zijn op dit moment nog maar vier aanbieders actief met in totaal zeven producten. Dat waren in 2008 nog 40 aanbieders met 60 producten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Doorlopend Krediet verdwijnt uit straatbeeld
Het beleid van de AFM lijkt vanuit het oogpunt van de wens om overcreditering en de totale consumentenschuldenlast terug te brengen succesvol te zijn, want het totale uitstaande consumentenkrediet is ten opzichte van 2010 meer dan gehalveerd.
Bijkomend maar waarschijnlijk onbedoeld effect van het beleid van de AFM is echter wel dat voor consumenten die tijdelijk of op flexibele basis (wat) extra geld nodig hebben het veruit goedkoopste alternatief met het DK van de markt dreigt te verdwijnen. Er resteren nog twee opties voor deze klantgroep: rood staan op de betaalrekening, of gebruik maken van een zogenaamd flitskrediet. Beide opties zijn flink duurder, waarbij er voor flitskredieten zelfs uitschieters kunnen zijn naar jaarlijkse kostenpercentages van meer dan 500%. Dat laatste is een bevinding van MoneyView op basis van een analyse van de gegevens van de laatst overgebleven aanbieder van flitskrediet op de Nederlandse markt.