De keuze om te gaan scheiden heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen op persoonlijk gebied vinden er op zo’n moment flinke veranderingen plaats maar daarnaast zijn er ook gevolgen voor de belasting bij scheiding. Na de scheiding zijn de partners namelijk ook geen fiscale partners meer. Alleen al dit punt zorgt voor veel veranderingen als je gaat scheiden. In dit artikel nemen we de belastingtechnische gevolgen van een scheiding door.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Hoe doe je na scheiding belastingaangifte?
Tijdens het huwelijk wordt er in veel gevallen voor gekozen om gezamenlijk belastingaangifte te doen. Zo kan er maximaal gebruik worden gemaakt van fiscale voordelen. Als de partners echter besluiten om uit elkaar te gaan, verandert deze manier van belastingaangifte doen ook. Zodra je echtscheidingsverzoek is ingediend of je staat niet meer op hetzelfde adres als je partner ingeschreven, ben je volgens de wet ook geen fiscale partners (elkaars toeslagenpartner) meer. De vraag is dus hoe je na je scheiding belastingaangifte doet. Samen of apart?
Belasting en scheiden
Aangezien echtscheidingen nooit precies op 1 januari worden uitgesproken maar vaak gedurende een jaar, mag de aangifte die betrekking heeft over het jaar waarop de scheiding is uitgesproken nog wel gezamenlijk worden gedaan. Uiteraard moet over de jaren die volgen een aparte belastingaangifte worden gedaan. Om nare verrassingen in een later stadium te voorkomen, is het verstandig om de voorlopige belastingaanslag zo vroeg mogelijk in te vullen. Zo kan op die manier snel mogelijk een beeld worden gevormd welke financiële gevolgen een scheiding heeft.
Fiscale gevolgen om rekening mee te houden bij echtscheiding
Er bestaan voor fiscale partners diverse aftrekposten waarmee het te betalen belastingbedrag verminderd kan worden. Zij kunnen deze posten aan de hand van het inkomen op een zo gunstig mogelijke manier verdelen. Uiteraard behoort dit na een scheiding dit niet meer tot de mogelijkheden. Vanaf dat moment is het ieder voor zich om te kijken voor welke aftrekposten hij of zij in aanmerking komt.
Zijn kosten scheiding aftrekbaar?
Eén vraag die zich ten tijde van de scheiding vaak voordoet, is of de kosten van een scheiding aftrekbaar zijn. Helaas zijn de kosten van de scheiding zelf niet aftrekbaar. Daarnaast mogen de kosten die te maken hebben met het betalen of aanpassen van alimentatie ook niet als kostenpost opgevoerd worden als er belastingaangifte gedaan wordt. Dit is ook van toepassing op de kosten die eventueel gemaakt worden als je ex partner het niet eens is met een besluit en hiertegen in verweer gaat.
Betaal je echter partneralimentatie, dan mag je dit wél opvoeren als aftrekpost. Het is hierbij wel van belang dat de afspraken omtrent de partneralimentatie zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. De alimentatie-ontvanger mag op zijn of haar beurt de kosten voor het krijgen, het behouden of het verhogen van de partneralimentatie ook als aftrekpost opvoeren bij de belastingaangifte. Denk daarbij aan de proceskosten en de kosten voor de juridische hulp er hiervoor ingeschakeld moet worden.
Tot slot is het goed om scheidende partners erop te attenderen dat een DigiD een persoonsgebonden nummer is. In veel situaties, en vooral bij de Belastingdienst, wordt gebruik gemaakt van dit persoonlijke identificatienummer. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat dit nummer ook persoonsgebonden blijft na een scheiding. Daarnaast is het zaak om eventueel het rekeningnummer waarop toeslagen en belastingteruggaven op gestort worden te wijzigen naar de persoonlijke rekening aangezien de gezamenlijke rekening op het moment van scheiding opgeheven wordt.
Persoonlijk advies over belastingdienst en scheiden
De experts die aangesloten zijn bij het netwerk van Judex zijn gespecialiseerd op fiscaal gebied. Uiteraard kunt u bij deze experts terecht voor persoonlijk advies over de Belastingdienst en scheiden. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.