Een verzoekschrift voor een echtscheiding indienen vormt het officiële startsein van de gerechtelijke procedure die onlosmakelijk verbonden is aan een echtscheidingstraject. Er kan zowel een gezamenlijk- als een eenzijdig verzoekschrift voor een echtscheiding ingediend worden. In dit artikel benoemen we deze verschillende situaties en gaan we dieper in hoe het werkt als er een verzoekschrift voor een echtscheiding wordt ingediend.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verzoek tot echtscheiding indienen door middel van een verzoekschrift
Het behoort in Nederland (nog) niet tot de mogelijkheden om te scheiden zonder hiervoor de gang naar de rechter te maken. Een rechter heeft immers als enige de bevoegdheid om een huwelijk te ontbinden. De eerste stap die in dit juridische traject gezet moet worden, is het indienen van een verzoekschrift. Dit is het officiële schriftelijke verzoek aan de rechtbank om de juridische procedure die verbonden is aan het scheiden in gang te zetten. Het is in Nederland voorgeschreven dat een familierechtadvocaat het verzoek tot een echtscheiding bij een rechtbank mag indienen. Daarnaast heeft een MfN- of ADR gecertificeerde mediator ook deze bevoegdheid. Particulieren hebben deze bevoegdheid niet. Als de scheidende partners hun belangen laten behartigen door afzonderlijke echtscheidingsadvocaten, zal een van deze advocaten het verzoek tot echtscheiding bij een rechtbank indienen. Het maakt voor het inhoudelijke proces géén verschil welke advocaat de rechtbank op deze manier benaderd.
Gemeenschappelijk verzoekschrift voor een echtscheiding indienen bij de rechtbank
In de meeste gevallen wordt er gekozen om een gemeenschappelijk verzoekschrift voor een echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Dit is een “standaardsituatie” waarbij beide partners automatisch aangeven achter het indienen van het echtscheidingsverzoek te staan. In de meest ideale situatie wordt een verzoekschrift direct voorzien van een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan. In dat geval zijn de scheidende partners er gezamenlijk (al dan niet met behulp van de echtscheidingsadvocaten en/of mediators) in geslaagd om de afspraken te maken die van belang zijn om een huwelijk te ontbinden. In deze situatie hoeft de rechter zich “alleen maar” over de gemaakte afspraken te buigen en de redelijkheid hiervan te toetsen. In dat geval zal de rechter de scheiding uitspreken zonder in contact geweest te zijn met de scheidende partners. Deze procedure kan zelfs volledig op afstand worden doorlopen zoals bij het online scheiden het geval is.
Op het moment dat de partijen niet in staat zijn om onderling de benodigde onderlinge afspraken te maken, is er uiteraard wel een oordeel van de rechter gewenst. In dat geval zal er een zitting moeten plaatsvinden voordat de rechter kan uitspreken dat “het huwelijk tussen twee partners duurzaam is ontwricht”. In dit geval vormt het indienen van een gemeenschappelijk verzoekschrift daadwerkelijk het startpunt van een juridische procedure.
Wanneer wordt een eenzijdig verzoek tot echtscheiding ingediend?
Als één van de partners het besluit heeft genomen om te scheiden, kan er een eenzijdig verzoekschrift voor een echtscheiding worden ingediend. Dit is een keuze die gemaakt wordt als de andere partner buiten beeld is of het niet eens is met de keuze om te gaan scheiden. In geval van het indienen van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding is er sprake van een individueel initiatief. In dat geval vormt dit verzoekschrift zeker het startpunt van een juridische procedure omdat hiervoor een uitgebreide traject moet worden doorlopen. De andere partner moet immers eerst (door een deurwaarder) op de hoogte worden gesteld over dit voornemen. De volgende stap is dat er afspraken moeten worden geformuleerd om de inhoudelijke kant van de scheiding vorm te geven. In veel gevallen zal ook hiervoor de ondersteuning van de rechter gewenst zijn. Bij een eenzijdig verzoekschrift is er immers lang niet altijd sprake van een goede verstandhouding tussen de partners. Uiteraard heeft de “andere partner” diverse mogelijkheden om in beroep te gaan tegen het scheidingsverzoek of tegen de afspraken die hierbij worden gemaakt.
Wanneer er gekozen kan worden voor een voorlopige voorziening
Als er sprake is van een langdurige juridische echtscheidingsprocedure, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een eenzijdig verzoek tot echtscheiding wordt ingediend, kan er gekozen worden voor een voorlopige voorziening. Deze keuze kan gemaakt worden om een gangbare tijdelijke situatie te creëren. Een voorlopige voorziening kan betrekking hebben op de praktische zaken die geregeld moeten worden in afwachting van de definitieve uitspraak van de rechter. Hierbij kan gedacht worden aan de zorgverdeling van de kinderen, de financiën en het gebruik van gezamenlijke spullen.
Scheiden van een onvindbare partner
Er kan ook gekozen worden om een eenzijdig verzoekschrift voor een echtscheiding bij de rechtbank in te dienen bij de wens om te scheiden van een onvindbare partner. Op het moment dat de woonplaats van deze partner buiten beeld en hierdoor onvindbaar is (bijvoorbeeld doordat hij of zij naar het buitenland is vertrokken), bestaat er toch een mogelijkheid om van deze persoon te scheiden. Ook in dat geval zal de rechter kunnen vaststellen dat er sprake is van een duurzame ontwrichting van het huwelijk en de scheiding uitspreken. Duurzame ontwrichting is in Nederland immers de enige grond voor een echtscheiding.
Juridische ondersteuning het indienen van een echtscheidingsverzoek bij een rechtbank
Judex heeft een netwerk van gecertificeerde juridische ondersteuners die voor u een echtscheidingsverzoek kunnen indienen en u bij kunnen staan bij het doorlopen van de juridische stappen die verbonden zijn aan echtscheidingen. Uiteraard kunt u ook bij onze juridische experts terecht voor persoonlijk advies over een specifieke situatie. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.