Als je als ouders van minderjarige kinderen besluit om elkaar te gaan, ben je verplicht om een zogenaamd ouderschapsplan op te stellen. Dit is een wettelijke regeling die van toepassing is op zowel gehuwde stellen als op ongehuwde stellen. In dit ouderschapsplan worden afspraken weergegeven die betrekking hebben op de verdeling van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Daarnaast wordt er op papier gezet hoe de ouders elkaar informeren over opvoedkundige zaken, de verzorging voor de kinderen en de verdeling van de kind gerelateerde kosten. Deze laatste regeling wordt samengevat met de term kinderalimentatie.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is de vergoeding die een zogenaamde “niet verzorgende ouder” na een echtscheiding periodiek zal afdragen aan de ouder waarbij de kinderen inwonen. Dit dient als financiële ondersteuning voor de kosten die gemaakt worden met betrekking tot de verzorging van de kinderen. Kinderalimentatie is een regeling die als voornaamste doelstelling heeft dat het kind er op het gebied van levensstandaard zo min mogelijk op achteruit zal gaan als gevolg van de scheiding van de ouders. Het is dan ook van groot belang dat het kind bij beide ouders een gelijkwaardige situatie ervaart.
Welke kosten vallen onder kinderalimentatie?
Onder de kinderalimentatie vallen twee soorten kosten, namelijk de verblijfskosten en de verblijfsoverstijgende kosten. Omdat hier nogal eens wat onduidelijkheid over bestaat, zetten we hieronder deze kosten even op een rijtje en leggen we uit wat deze twee kosten precies betekenen.
Verblijfsoverstijgende kosten
De ouder bij wie het kind of kinderen zijn of haar hoofdverblijfplaats heeft, is over het algemeen ook de ouder die de kinderalimentatie ontvangt. Deze ouder wordt dan ook geacht om van de kinderalimentatie de verblijfsoverstijgende kosten te betalen. Men kan verblijfsoverstijgende kosten dan ook zien als de ‘vaste lasten’ van een kind. Denk daarbij aan:
- Schoolkosten
- Kosten voor kleding
- Vervoerskosten om naar school te gaan
- Contributies van sportclubs
- Abonnementen
- Kosten voor de kapper
- Kosten voor de aanschaf van een fiets
- Kosten voor niet vergoede medicijnen
De omschrijving van de verblijfsoverstijgende kosten wordt verzorgd door de Expertgroep Alimentatienormen. Dit is een groep die aanbevelingen voor de rechtspraktijk doet op het gebied van alimentatie.
Verblijfskosten
Verblijfskosten worden door beide ouders gemaakt wanneer zij tijd met de kinderen doorbrengen. Verblijfskosten zijn dan ook de kosten die de ouder heeft gedurende de periode dat het kind bij hem of haar verblijft. Indien één van de ouders aan de andere ouder kinderalimentatie betaalt, mag de betalende ouder rekening houden met de verblijfkosten die hij/zij heeft. Dat wordt de zorgkorting genoemd. Tijdens de berekening van de kinderalimentatie wordt rekening gehouden met de bezoekregeling die de ouders met elkaar afspreken en vast hebben gelegd in het ouderschapsplan. Het is dus niet de bedoeling dat de betalende ouder iedere maand op eigen houtje zorgkorting van de te betalen kinderalimentatie gaat inhouden. Onder verblijfskosten valt onder meer:
- Kosten voor eten en drinken
- Kosten voor lichaamsverzorging
- Kosten voor huisvesting
- Uitjes en vakanties
- Kosten voor ontspanning (speelgoed)
Hoe lang moet kinderalimentatie betaald worden?
De kinderalimentatieverplichting is van toepassing tot het kind financieel onafhankelijk wordt (door participatie in het bedrijfsleven) of de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Het kind is zelf ontvangstgerechtigd vanaf zijn of haar achttiende jaar. Bij schrijnende gevallen (zoals een lichamelijke- of geestelijke handicap) kan er een uitzondering worden gemaakt op deze regeling.
Bepaalt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie of kan het ook anders?
De scheidende ouders kunnen ervoor kiezen om (met behulp van een echtscheidingsadvocaat) naar de rechter te stappen om kinderalimentatie af te dwingen. Vaak wordt er voor deze stap gekozen bij de zogenaamde “vechtscheidingen”. Het kan echter ook anders en in veel gevallen is hiervoor de gang naar de rechter helemaal niet nodig.
Het staat de ouders namelijk vrij om afspraken met betrekking tot kinderalimentatie zelf te bepalen. Voorwaarde hierbij is wel dat zij in staat zijn om hier gezamenlijk overeenstemming in te vinden. De rechter zal in dat geval alleen oordelen of de gemaakte afspraken reëel zijn en niet ten koste gaan van het welzijn van het kind.
Scheidende ouders kunnen voor het vormgeven van kinderalimentatie afspraken gebruik maken van de diensten van een gespecialiseerde mediator. Deze juridische hulpverlener zal het stel helpen met het maken van een reële berekening en het formuleren van de bijbehorende afspraken. Door gebruik te maken van de beschikbare cijfermatige informatie (uit het tremarapport) is het vaak goed mogelijk om overeenstemming te bereiken.
Judex heeft een netwerk van MfN- of ADR gecertificeerde mediators die gespecialiseerd zijn op gebied van echtscheidingen waar minderjarige kinderen betrokken zijn. Zij kunnen u helpen bij het vormgeven van een alimentatieregeling die passend is in uw situatie. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.