De huwelijks constructie waar destijds voor gekozen is, is bepalend voor de manier waarop de bezittingen en de schulden moeten verdeeld op het moment van een echtscheiding. De keuze die gemaakt is tussen een huwelijk in gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden geeft richting aan de wijze waarop de bezittingen en de schulden moeten worden verdeeld. In geval van een scheiding van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden zijn veel zaken al vooraf vastgelegd maar ook in deze situatie kunnen er een aantal bespreekpunten ontstaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat houdt “getrouwd onder huwelijkse voorwaarden” in?
Getrouwd onder huwelijkse voorwaarden wil zeggen dat er sprake is van een huwelijk waarbij een getrouwd stel bij het trouwen schriftelijk hebben vastgelegd aan welke persoon specifieke bezittingen en schulden toebehoren. Hiermee wordt voorkomen dat er persoonlijke bezittingen automatisch in de gemeenschap vallen. Voor deze schriftelijke vastlegging wordt een notariële akte opgemaakt. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden is er dus sprake van een soort “huwelijkscontract”. De belangrijkste reden om te kiezen voor huwelijkse voorwaarden is dat er duidelijkheid is met betrekking tot de verdeling van bezittingen en schulden bij een eventuele scheiding. Daarnaast wordt er vaak gekozen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden om privé bezittingen als een van de partners een eigen bedrijf heeft. Op deze manier wordt zakelijk- en privé bezit op een overzichtelijke manier gescheiden. Huwelijkse voorwaarden kennen veel overeenkomsten met een geregistreerd partnerschap maar in het laatste geval wordt er gesproken over “partnerschapsvoorwaarden”.
Twee soorten huwelijkse voorwaarden
- In geval van een koude sluiting is er sprake van geen enkel gezamenlijk bezit van bezittingen of schulden. In dat geval is er dus geen samenvloeiing van vermogen, inkomsten of schulden. De partners zijn dus volledig onafhankelijk van elkaar. In geval van een echtscheiding hebben partners alleen recht op hun eigen opgebouwde vermogen. Een eventuele alimentatieverplichting is de enige financiële verbinding die partners onder elkaar kunnen hebben in geval van een echtscheiding.
- Als er gekozen is voor een beperkte gemeenschap zijn er 3 vermogens ontstaan in vorm van de twee individuele vermogens en het gezamenlijke vermogen. Binnen het laatstgenoemde vermogen kunnen zaken als de woning, de gezamenlijke inboedel en het eigen bedrijf vallen. In geval van een scheiding zal er alleen een verdeling moeten plaatsvinden over het gezamenlijke vermogen. De privé vermogens worden immers gezien als individuele bezittingen.
Verrekenbedingen om het vermogen te verdelen
Bij een echtscheiding van een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden wordt er gebruik gemaakt van verrekenbedingen om het vermogen te bedenken. De term verrekenbedingen heeft betrekking op het vaststellen van het individueel ingebrachte vermogen maar ook op de manier waarop het openstaande deel hiervan (het deel dat niet geconsumeerd is) verdeeld kan worden. De achterliggende gedachte om van een verrekenbeding gebruik te maken is om de niet verdienende partner, of een persoon die geen privé vermogen heeft, voor een deel te compenseren. Dit is vooral van belang bij de bovengenoemde koude sluiting.
Twee soorten verrekenbedingen bij huwelijkse voorwaarden
- Er is sprake van een periodieke verrekenbeding als er een overeenkomst is afgesloten waarin is vastgelegd dat de partners bij scheiding iedere jaar de opgebouwde inkomsten verdelen. Hierbij kan er dus sprake zijn van een inkomen uit arbeid waarbij er gekeken wordt naar het inkomen dat gebruikt wordt om de huishoudelijke kosten te betalen. Het privévermogen wordt uiteraard niet in dit verrekenbeding opgenomen. Het grote nadeel van deze constructie is een discussiepunt tijdens een echtscheidingstraject kan worden doordat deze verdeling vaak wordt “vergeten” in de gelukkigere tijden tijdens de huwelijksperiode. Het komt wel eens voor dat er achteraf nog een berekening moet worden gemaakt om een bedrag vast te stellen waar een van de partners al jaren recht op had.
- Bij de keuze voor een finale verrekenbeding is er sprake van een eenmalige verrekening in geval van een echtscheiding. Door deze verrekening wordt het gezamenlijk vermogen verdeeld zoals bij een huwelijk in gemeenschap van goederen ook het geval zou zijn. Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat het individuele vermogen van voor het huwelijk, eventuele persoonlijke erfenissen en schenkingen hierbij buiten beschouwing gelaten worden.
Kan er sprake zijn van een alimentatieverplichting bij huwelijkse voorwaarden?
Veel mensen vragen zich af of er sprake kan zijn van een alimentatieverplichting (partner en/of kinderalimentatie) bij huwelijkse voorwaarden. Dit kan zeker wel het geval zijn. Een alimentatieverplichting kan ontstaan als een van de partners geen eigen inkomsten heeft of eigen vermogen heeft opgebouwd en als gevolg van de scheiding niet zelf in levensonderhoud kan voorzien. In dit geval is er sprake van een (financiële) onderhoudsverplichting die partners aan elkaar hebben door het aangaan van een huwelijk. Het is wettelijk niet toegestaan om afspraken met betrekking tot een eventuele alimentatieverplichting vast te leggen in de huwelijkse voorwaarden. Dit kan als gevolg hebben dat een van de partners wordt benadeeld door dit soort vooraf gemaakte afspraken.
Gevolgen van scheiding van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden op een huis en bedrijf
De huwelijkse voorwaarden die zijn opgesteld, hebben vaak ook betrekking op het eigenaarschap van een woning. In veel gevallen zijn er in dit huwelijkscontract ook bepalingen opgenomen die betrekking hebben op een koopwoning en dan specifiek op de bijbehorende hypotheek. Zoals aangegeven zijn veel ondernemers op huwelijkse voorwaarden getrouwd om het privé bezit af te schermen bij een eventueel faillissement van het bedrijf. Als deze keuze is gemaakt, kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op persoonlijke bezittingen. In veel gevallen zijn er afspraken in de huwelijkse voorwaarden opgenomen dat er aan het eind van ieder jaar een (vooraf afgesproken) verdeling moet plaatsvinden van de inkomsten uit het bedrijf. Door het toepassen van deze constructie zullen beide partners op een evenredige manier profiteren van de groei van het vermogen. Als dit bij een periodieke verrekenbeding niet gebeurt tijdens het huwelijk, zal er bij een scheiding alsnog een finale verrekenbeding moeten plaatsvinden.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Onze echtscheidingsmediators zijn onder andere gespecialiseerd in het geven van maatwerk advies bij de afhandeling van een scheiding op huwelijkse voorwaarden.