De Rechtbank Midden-Nederland heeft uitspraak gedaan vanwege het onrechtmatig stoppen van energiecontracten.
Hierbij heeft rechter mr. J.F. Haeck besloten om de naam van de energieleverancier, een rechtspersoon bij vonniswijzing te anonimiseren. Dat blijkt uit een uitspraak die vandaag is gepubliceerd.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het grondwettelijke openbaarheidsbeginsel is in de praktijk verregaand uitgehold. Met het anonimiseren van rechtspersonen is er een nieuw dieptepunt bereikt. Anonimisering van persoonsgegevens in vonnissen in verband met de privacy moet worden beperkt tot uitzonderingsgevallen, stelde commissie-De Meij in het rapport Openbaarheid van rechtspraak, die in 2006 adviseerde om alle rechterlijke uitspraken op internet te publiceren. Anno 2021 wordt een zeer beperkt deel van de rechtspraak online gepubliceerd. Rechter J.F. Haeck is een van de auteurs van het bovengenoemde onderzoek.
Dat nu zelfs vennootschappen worden geanonimiseerd is zeer schokkend te noemen en zorgt mogelijk voor nieuwe affaires, zoals het toeslagenschandaal. De Raad van State erkende namelijk recent geen helder zicht te hebben gehad door een vertroebeld en beperkt beeld op de Rechtspraak in Nederland. Door het publiek belangwekkende informatie binnen het economisch rechtsverkeer te onthouden, kunnen consumenten en bedrijven geen goede beslissingen nemen met welke energieleverancier ze zaken willen doen.
Recent heeft ACM, de waakhond voor de energiemarkt, al bevestigd dat het beëindigen of eenzijdig aanpassen van energieleveringscontracten met een van te voren overeengekomen vast tarief niet is toegestaan. Hierdoor zijn er aanbieders gekomen met een zogenoemde verhuis-truc. Energieleveranciers hebben ten onrechte richting netbeheerders gecommuniceerd dat consumenten verhuisd zouden zijn om op deze manier van klanten af te kunnen komen.
De rechter heeft hiervoor nu ook een stokje gestoken, aangezien de klanten niet ware verhuisd en hun adressen niet hoefde afgesloten te worden. De rechtbank heeft de onbekende energieleverancier nu veroordeeld om de energielevering, op straffa van een dwangsom voort te zetten.
De Rechtbank Midden-Nederland was niet bereikbaar voor commentaar over het besluit om een besloten vennootschap te anonimiseren.
Update
Naar aanleiding van dit bericht en het verzoek van de redactie om de uitspraak te de-anonimiseren, is de uitspraak alsnog met de naam van energieleverancier Enstroga B.V. gepubliceerd vanwege het “maatschappelijk belang”.