Vanaf vandaag is het definitieve Herstelkader Rentederivaten van kracht. Na de eerste publicatie op 5 juli van dit jaar zijn in de opvolgende periode tot medio december door banken, klantvertegenwoordigers en de AFM veel vragen gesteld over de uitleg en uitvoering van het herstelkader. Dit heeft geleid tot een nadere invulling en uitbreiding van het Herstelkader. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is dat ongeveer 2000 bezitters van een renteswap zelf in actie moeten komen en zich moeten melden bij hun bank. Doen ze dat niet voor 30 juni 2017 dan vervalt het recht op schadevergoeding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Recht op schadevergoeding vervalt op 30 juni 2017
Mr Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting Renteswapschadeclaim: ”Het Herstelkader bevat een heel belangrijke bepaling. Die houdt in dat bezitters van een renteswap die om wat voor reden dan ook vóór 1 april 2011 voortijdig is afgewikkeld zelf in actie moeten komen. Indien dat niet gebeurt dan zal de bank de schadevergoeding gewoon in eigen zak houden.
Daarom onze oproep: Meld u in deze gevallen actief bij uw bank anders verliest u recht op schadevergoeding!”.
Voortijdige afwikkeling en Opt-in
Het Herstelkader bepaalt dat bezitters van een rentederivaat dat voor 1 april 2011 voortijdig beëindigd is, slechts in het Herstelkader worden betrokken indien zij zich op eigen initiatief aanmelden voor een temporele opt-in. Tenminste 10-15% van de bezitters van een renteswap heeft hier mee te maken. Banken verkochten met name in de periode 2006-2009 naar eigen opgave 17.600 renteswaps. Voortijdige afwikkeling van een renteswap komt veelvuldig voor bij overstap naar andere bank, financiële herstructurering, bijzonder beheer gevallen, bedrijfsbeëindiging en verkoop onderpand.
Over Stichting Renteswapschadeclaim
Stichting Renteswapschadeclaim komt al jaren op voor gedupeerden MKB-ers met een renteswapcontract. De stichting heeft zich hard gemaakt voor een minnelijke oplossing voor de derivatenproblematiek, die uiteindelijk heeft geleid tot het Herstelkader. Bij de totstandkoming daarvan is de stichting nauw betrokken geweest. De stichting voert tegen de Rabobank een collectieve procedure in Hoger Beroep voor deelnemers die buiten het Herstelkader vallen of voor wie het Herstelkader ongunstig uitvalt. Als advocaten van de stichting treden op Mr Berth Brouwer van Fort Advocaten, Mr Drs. Hester Bais van Bais Legal en Mr Chantal van den Borne van Dirkzwager. Zij adviseren de stichting en voeren tal van individuele rechtszaken voor ondernemers met renteswaps.