Schadevrije jaren kunnen per 1 januari na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner en verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Ook kunnen vanaf dat moment opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland en door leasen worden overgenomen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Verzekeraars hebben, in goed overleg met de Consumentenbond, aanpassingen doorgevoerd in de schadevrije jaren-regeling. Schadevrije jaren konden alleen op naam van de polishouder worden opgebouwd. Dat leverde in de praktijk soms onwenselijke situaties op. Bijvoorbeeld bij het overlijden van de partner op wiens naam de schadevrije jaren waren opgebouwd. “De overgebleven partner zou in zo’n geval weer op nul moeten beginnen met een forse premiestijging tot gevolg. Verzekeraars hebben zich hard gemaakt om voor dit soort schrijnende gevallen een passende oplossing te bieden,” aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.
“Het is een goede ontwikkeling dat autorijders hun schadevrije jaren voortaan gemakkelijker kunnen bij einde van een relatie. Veel ex-partners zijn zich niet bewust van de stijging van de premie die een scheiding met zich mee kan brengen. Bij het maken van afspraken op dit onderwerp en het vastleggen in een echtscheidingsconvenant merken we dat ex-partners hier niet mee bezig zijn en niet weten dat hierover afspraken in het convenant moeten worden gemaakt.”, aldus Michelle van der Horst van Q Scheidingsadviseurs
Mogelijkheden per 1 januari 2022
Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de achterblijvende partner. Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben.
Bij een echtscheiding of een ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. Degene (polishouder) met de schadevrije jaren bepaalt in dat geval wat de verdeelsleutel wordt en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar.
Ook kunnen met ingang van het nieuwe jaar schadevrije jaren van de lease-auto overgenomen worden. Met een leaseverklaring kunnen deze bij de verzekeraar vastgelegd worden.
Tenslotte kunnen schadevrije jaren uit het buitenland ook vastgelegd worden bij de (nieuwe) Nederlandse verzekeraar. Europese verzekeraars leveren op verzoek een verklaring aan die ingediend kan worden bij de eigen verzekeraar.
Schadevrije jaren
Wanneer je autorijdt, bouw je schadevrije jaren op. Dat doe je voor elk jaar dat zonder schades. De hoogte van de premie van je autoverzekering hangt onder andere af van het aantal jaren dat je geen schades hebt. Als je lang zonder schades rijdt, betaal je minder premie dan iemand met schade(s). Schadevrije jaren worden vastgelegd en zijn op te vragen via de centrale registratie van Roy-data. Daarnaast zijn ze ook terug te vinden op de verzekeringspolis en op te vragen bij de autoverzekeraar.