Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer heeft de gemeenteraad voorgesteld om over te gaan tot opkoopbescherming voor woningen tot 355.000 euro in Rivierenwijk, Keizerslanden, Voorstad, Zandweerd, Colmschate-Noord, Colmschate-Zuid en de Binnenstad. Daarmee wil het college voorkomen dat in deze wijken schaarse koopwoningen worden opgekocht om daarna verhuurd te worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Gemeente Deventer laat huurders in de kou
“Ook de druk op de Deventer woningmarkt is groot.” legt wethouder Rob de Geest (Wonen) uit. “Daarom willen we voor deze wijken dat koopwoningen worden gekocht door mensen die er zelf gaan wonen en niet bij commerciële partijen die de woningen meteen weer voor veel geld verhuren. In deze schaarste moeten we onze inwoners beschermen tegen prijsopdrijvende opkoop van woningen waarin we willen dat kopers zelf gaan wonen”.
Voor het kopen van een nieuwbouwwoning in Deventer introduceerde de gemeente Deventer al eerder een zogenoemde zelfbewoningsplicht. Met de opkoopbescherming wilt de gemeente ook voor bestaande woning dat kopers er daadwerkelijk gaan wonen.
“Particulieren die een eigen woning bezitten, mogen niet meer zelf beslissen aan wie men het huis wilt verkopen. Door een slimme juridische truc moeten mogelijke kopers namelijk over een vergunning beschikken zodra ze de woning in gebruik willen nemen. Met de invoering van dit vergunningsstelsel beperkt inmiddels een groot aantal gemeenten de mogelijkheid om de eigen woning aan (particuliere) vastgoedbeleggers te verkopen. Vanwege het uitvallen van deze vraag wordt de prijs van huizen enorm beïnvloed. Het overheidsingrijpen zal een zwaardere druk leggen op de woningmarkt. Veel woningzoekenden, zoals studenten zullen hiervan de dupe worden en bijvoorbeeld niet of lastiger een huurhuis kunnen vinden.”, aldus Alwin Langerak.
De opkoopbescherming geldt voor een periode van vier jaar na aankoop door de eigenaar, daarna vervalt het verbod. Woningen die nu al verhuurd worden, mogen na verkoop wel in de verhuur blijven. Verder biedt de wet vrijstellingen zodat het wel mogelijk is om te verhuren aan familie.
Opkoopbescherming in beperkt aantal wijken
Deventer kiest gericht voor deze wijken, omdat die volgens de gemeente specifieke aandacht verdienen. Zo worden in Rivierenwijk koopstarters sterk verdrongen door investeerders. Daar wordt 34 procent van de koopwoningen die in de verkoop komen, gekocht door een investeerder. Van alle koopwoningen in deze wijk is 24 procent in handen van een investeerder. Ook in Keizerslanden zien we dat investeerders jaarlijks relatief veel woningen kopen: 15 procent van de koopwoningen die op de markt vrij komen.
Het aanbod van middeldure en vrije sector huurwoningen blijft de komende jaren verder groeien. Verschillende nieuwbouwprojecten en verbouwingen van kantoorpanden met dit huuraanbod zijn al in voorbereiding.
Door de langere trajecten zal ervan nieuwbouw in Deventer weinig te verwachten zijn. Een gemiddeld nieuwbouwtraject duurt langer dan 10 jaar. Vanwege de discussies over onder meer stikstof en de komst van beroeps bezwaarmakers hoeven inwoners weinig nieuwbouw te verwachten. Veel hogere huren voor een appartement of woning in Deventer door de beperking van het aanbod is een kwestie van tijd.