De term “vechtscheiding” wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt. Het is dan ook een populair begrip om de onderlinge verhouding tussen twee scheidende partners aan te duiden. In dit geval is er sprake van een situatie die uiteindelijk alleen maar verliezers kent en verregaande gevolgen heeft voor het doorlopen van het scheidingstraject. De financiële consequenties zijn hierbij dat de kosten van de scheiding vele malen duurder uit zullen pakken dan bij (bijna ex) stellen die wel “on speaking terms” zijn en in veel gevallen komen de (eventuele) kinderen ook niet geheel onbeschadigd uit een vechtscheiding. Daarom is een vechtscheiding beter te voorkomen dan te genezen. We vertellen er in dit artikel meer over.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wat is een vechtscheiding?
Een vechtscheiding is een term die in de volksmond vaak wordt gebruikt om verschillende vervelende situaties tijdens een scheiding aan te duiden. Men kan hierbij denken aan een situatie waarbij de scheidende partners niet meer on speaking terms zijn of situaties waarin de emoties dusdanig de overhand hebben genomen dat er niet meer rationeel kan worden nagedacht. Het scheidingstraject zal zich dan in veel gevallen in een juridisch gevecht ontaarden waarbij het ouderwetse spreekwoordelijke modder gooien naar elkaar niet wordt geschroomd. De focus wordt gelegd op elkaar zo veel mogelijk dwars zitten en het leven zuur maken en er zo veel mogelijk voor zichzelf uit te halen ook als dat niet reëel is. Het snel doorlopen van een echtscheidingstraject is hierbij zo goed als onmogelijk en in veel gevallen zijn de gevolgen bijna niet meer te overzien.
De kinderen inzetten in een conflictscheiding
Vechtscheidingen worden ook wel eens “conflictscheidingen” genoemd. De keuzes die bij deze manier van scheiden worden gemaakt, zijn voornamelijk gericht op het dwarszitten van de ex-partner. Eén van de grootste troeven die de ex partners in handen (denken te) hebben, zijn natuurlijk de kinderen. De kinderen worden immers gezien als het dierbaarste “bezit” van het voormalige stel en beide partners zijn bereid om hiervoor te vechten. De kinderen en niet in de laatste plaats de omgangsregeling zijn dan ook hét middel om de ex-partner het hardst te raken. Zelfs nog nadat de vechtscheiding tot een einde is gekomen. Veel ex partners schromen dan bij dit soort scheidingen ook niet om de kinderen in te zetten bij hun conflictscheiding.
De financiële gevolgen van een vechtscheiding
Een ander aspect van een vechtscheiding is, zoals al eerder aangegeven, het proberen om financieel gezien er voor zichzelf zo veel mogelijk uit te halen. Ook financiën zijn namelijk een veel toegepast middel om de betreffende ex partner flink te raken. Waar deze vechtende stellen echter aan voorbij gaan, is dat zij onderaan de streep alleen zichzelf hiermee hebben. Helaas ook weer in negatieve zin. Een vechtscheiding sluit namelijk de mogelijkheden om als partners samen het echtscheidingstraject te doorlopen uit. Dit heeft tot gevolg dat zij zich afzonderlijk zullen moeten wenden tot een echtscheidingsadvocaat voor individuele ondersteuning en vertegenwoordiging bij het doorlopen van de juridische stappen. Bij deze optie zal er aanmerkelijk meer gebruik worden gemaakt van juridische uren wat natuurlijk tot uiting komt in de kosten.
Deze kosten zullen flink oplopen waarbij in veel gevallen een jarenlang zorgvuldig opgebouwd spaarsaldo volledig verloren zal gaan aan de gevolgen van deze vechtscheiding. Is er geen spaarsaldo? Dan gebeurt het regelmatig dat exen in een vechtscheiding zich zullen moeten wenden tot andere geldschieters en uiteindelijk achterblijven met een torenhoge schuld. In plaats van je ex partner flink te raken zit men zelf of beiden met een hoop ellende achteraf. We kunnen dus rustig stellen dat een vechtscheiding beter te voorkomen dan te genezen is.
Een vechtscheiding voorkomen
Niet alleen vanwege de financiële aspecten maar ook vanwege het welzijn van de kinderen is het beter om een vechtscheiding te voorkomen. Kinderen krijgen altijd iets mee van de vechtscheiding van de ouders ook al proberen zij het nog zo onopvallend mogelijk te doen. Beter is het dus om te proberen om de emoties opzij te zetten, hoe moeilijk dat soms ook is, de strijdbijl te begraven en op zoek te gaan naar hulp bij vechtscheiding. Uiteindelijk wordt hier veel meer mee bereikt dan elkaar nog jarenlang het leven zuur te maken.
Meer informatie of persoonlijk advies over vechtscheiding hulp
De experts van Judex kunnen u voorzien van meer informatie of persoonlijk advies over vechtscheiding hulp. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.