Als je als getrouwd stel uit elkaar besluit te gaan, heb je op financieel gebied een onderhoudsverplichting naar elkaar. Dit is ter voorkoming dat een van de partners in financiële problemen komt als gevolg van de scheiding. De term voor deze onderhoudsverplichting is alimentatie. Er bestaan grofweg twee regelingen die betrekking hebben op alimentatie bij een scheiding. Naast de regeling voor het financieel onderhouden van de andere partner, kan er sprake zijn van een regeling om te voldoen aan de onderhoudsverplichting van minderjarige kinderen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Twee verschillende vormen van alimentatieregelingen
De alimentatieregeling is een regeling waarbij de meest daadkrachtige partner verplicht kan worden gesteld om de andere partner op financieel gebied te ondersteunen. De partner met de meeste draagkracht moet periodiek een vastgesteld bedrag afstaan aan zijn of haar ex-partner. Het is een regeling die in werking zal treden bij een echtscheiding maar ook bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Daarnaast zal de regeling van kracht zijn als de ouders van minderjarige kinderen uit elkaar gaan.
Er zijn twee verschillende vormen van alimentatieregelingen:
- Partneralimentatie is een regeling waarbij er sprake is van een financiële ondersteuning om te voorkomen dat een van de twee partners zichzelf niet kan onderhouden als gevolg van een echtscheiding.
- Kinderalimentatie is een regeling waarbij er sprake is van een financiële ondersteuning van een van de scheidende ouders om een bijdrage te leveren aan de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van minderjarige kinderen.
Waarom er sprake is van een alimentatieregeling bij een scheiding
De alimentatieverplichting is onderdeel van de onderhoudsplicht die partners met elkaar zijn overeengekomen door in huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De scheidende partners hebben de vrijheid om zelf een invulling te geven aan een alimentatieregeling maar als zij hier niet in slagen (wat in de praktijk vaak voorkomt), zullen er een aantal wettelijke regels in werking treden. Hiermee wordt voorkomen dat er mensen in financiële problemen raken als gevolg van een scheiding. Dit zijn situaties die bijvoorbeeld voorkomen als het stel ten tijde van een scheiding samen werkzaam was bij een eigen bedrijf (dat als gevolg van de scheiding op 1 naam wordt gezet) of als een van de partners niet actief was in het arbeidsproces om voor de huishouding of voor de kinderen te zorgen.
Wanneer hoef je geen kinderalimentatie (meer) te betalen?
De kinderalimentatie regeling is van toepassing op de verzorging (en de kosten die hierbij gemaakt worden) van minderjarige kinderen. Deze voorgaande zin geeft eigenlijk al voor een deel het antwoord op de vraag wanneer er geen kinderalimentatie betaalt hoeft te worden. Deze regeling is van toepassing totdat het kind de 21-jarige leeftijd bereikt heeft. Veel gescheiden ouders denken dat ze geen kinderalimentatie hoeven betalen als het kind 18 jaar is geworden maar dat is niet het geval. Een kind is wel de ontvangstgerechtigde als hij of zij de 18e leeftijd heeft bereikt. Het alimentatiebedrag hoeft dan niet op de rekening van de andere ouder worden gestort maar kan rechtstreeks naar de rekening van het kind zelf worden overgemaakt. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat de rechter bij schrijnende gevallen (bij bijvoorbeeld een lichamelijke- of geestelijke handicap van het kind) een uitzondering kan maken op de wettelijke regels en kan verplichten om voor de langere periode kinderalimentatie te laten betalen.
Wanneer hoef je geen partneralimentatie (meer) te betalen?
Partneralimentatie wordt sinds 2020 vastgesteld voor de helft aantal jaren van het huwelijk of geregistreerd partnerschap, met een maximum van 5 jaar.
Wanneer je niet gehuwd bent geweest of geen geregistreerd partnerschap hebt gehad, is partneralimentatie alleen verplicht als je onderling hierover afspraken hebt gemaakt in een samenlevingscontract. Als je hebt samengewoond zonder samenlevingscontract, is er geen verplichting tot partneralimentatie. Daarnaast hoeft er ook geen partneralimentatie (meer) betaald te worden in de volgende omstandigheden:
- De ex partners zien over en weer af van partneralimentatie.
- De ex partners hebben samengewoond maar geen afspraak gemaakt in een samenlevingscontract.
- De wettelijke duur voor partneralimentatie is verstreken.
- Eén van de ex-partner overlijdt.
- De ontvangende ex-partner gaat samenwonen, gaat trouwen of gaat een geregistreerd partnerschap aan.
- De ex partners beiden willen stoppen met de partneralimentatie. Het is verstandig deze afspraak op papier te zetten en samen te ondertekenen. Je hoeft dan niet meer naar de rechtbank.
- Eén van ex partners wil de partneralimentatie stoppen en de ander wil dit niet. In dit geval moet je dan met behulp van een advocaat een verzoek indienen bij de rechter. De rechter bepaalt of dit verzoek kan doorgaan of niet.
De gescheiden partners hebben te aller tijden de mogelijkheid om alimentatie in goed overleg met elkaar te wijzigen of te stoppen maar kunnen hierbij ook gebruik maken van de expertise en ervaring van een echtscheidingsadvocaat of mediator.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied voor een alimentatieberekening of meer informatie over dit onderwerp. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.