Door het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben partners een zogenaamde financiële onderhoudsplicht aan elkaar. Partneralimentatie is hier een onderdeel van. Met de partneralimentatie regeling wordt voorkomen dat een van de partners financieel niet meer in staat is om zichzelf te onderhouden als gevolg van de scheiding. Partneralimentatie kan dan ook worden gezien als een tijdelijke financiële overbrugging om financieel zelfstandig te worden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Wanneer moet er partneralimentatie betaald worden?
Als er na de scheiding een groot inkomensverschil tussen de partners ontstaat, kan de partneralimentatie regeling actueel worden. Deze situatie kan actueel worden als een van de partners gedurende het huwelijk niet aan het arbeidsproces heeft deelgenomen om bijvoorbeeld voor de opvoeding van de kinderen zorg te dragen. Gedurende het huwelijk was dit een constructie die in de praktijk uitstekend toepasbaar was. De inkomsten genererende partner kon de andere partner onderhouden. Nu de scheiding echter in gang is gezet, wordt alles anders en kan er een situatie ontstaan waarbij een van de partners te weinig financiële voorzieningen heeft om zichzelf te onderhouden. De werkende partner is dan verplicht om in het onderhoud van de andere partner bij te dragen.
Hoe wordt de hoogte van de partneralimentatie vastgesteld?
Bij een alimentatieregeling bestaat er een duidelijke rolverdeling. Er is hierbij sprake van een onderhoudsplichtige, de persoon die alimentatie moet betalen en een onderhoudsgerechtigde, de persoon die dit bedrag ontvangt. Dit bedrag betreft een vast bedrag dat periodiek (in vrijwel alle gevallen is dit maandelijks) moet worden overgemaakt.
De hoogte van de partneralimentatie wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren:
- Het netto inkomen van een gezin tijdens het huwelijk
- De inkomen en de kosten van de onderhoudsgerechtigde
- De financiële draagkracht van de onderhoudsplichtige
- De mogelijkheden van de ontvangende partij om meer inkomen te genereren
Bij het vaststellen van partneralimentatie wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde Tremanormen. Deze normen staan geformuleerd in het Tremarapport dat wordt opgesteld door een groep rechters die zich bezighouden met alimentatiezaken. Dit rapport is een adviserend document maar wordt door de juridische sector in vrijwel alle gevallen gehanteerd als leidraad. Ook de jaarlijkse indexering (wettelijke procentuele verhoging) van het bedrag dat aan partneralimentatie moet worden overgemaakt, wordt aan de hand van dit rapport vastgesteld.
Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?
Partneralimentatie wordt gezien als een tijdelijke financiële overbrugging. Deze voorziening is dus eindig. De wettelijke regels met betrekking tot partneralimentatie zijn begin 2020 veranderd. Tot de invoering van deze nieuwe wet was de maximale termijn van het betalen van partneralimentatie namelijk 12 jaar. De oude wet stamde uit 1994 en was daardoor flink achterhaald. Er was maatschappelijk gezien geen reden en geen draagvlak meer om de periode van 12 jaar vol te blijven houden. Daarnaast werd het op zoek gaan naar een mogelijkheid om jezelf te kunnen onderhouden met een partneralimentatie van 12 jaar ook niet bevorderd. Daarom is besloten dat de maximale termijn aan partneralimentatie wordt vastgesteld op de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd zijn geweest met een maximum van 5 jaar. Op het moment dat een huwelijk korter heeft geduurd, zal de alimentatieverplichting gelijk worden gesteld aan de duur van het huwelijk. Deze verplichting zal vervallen als de onderhoudsgerechtigde besluit om te hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of besluit om te gaan samenwonen. Bij scheidingen die uitgesproken zijn voor 1 januari 2020 verandert er niets aan de situatie.
Kan een alimentatie wijzigen?
Een alimentatie wijziging behoort tot de mogelijkheden als de situatie van de onderhoudsplichtige of de onderhoudsgerechtigde is veranderd. Deze verandering kan betrekking hebben op relationeel gebied, door bijvoorbeeld een keuze om met een nieuwe partner te hertrouwen, of op financieel gebied als het inkomen bijvoorbeeld veranderd is. Op dat moment zal er een herziening plaats moeten vinden van het bedrag wat aan partneralimentatie wordt overgemaakt.
De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een specifiek onderdeel van een scheiding. Maak gerust gebruik van onze kennis en ervaring op dit gebied voor een alimentatieberekening, het aanbrengen van een wijziging in deze afspraken of meer informatie over dit onderwerp. Judex zorgt ervoor dat uw recht en uw expert samenkomen.