Nederland steunt het plan van vier EU-landen om voortaan de zogenoemde ‘printgegevens’ van telecommunicatieverkeer een jaar lang te bewaren voor de terrorismebestrijding.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het bericht van vrijdag uit het Algemeen Dagblad heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie gisteren bevestigd tegenover het persbureau ANP. Het plan omvat het hele gebied van telefoongesprekken, internetgebruik tot en met het e-mailverkeer.
Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de inhoud van het telecomunicatieverkeer op te slaan. Het gaat alleen om de registratie van telefoon- en e-mail contacten en internet bezoek.
Het voorstel is binnen de Europese Unie eind april gelanceerd door Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland en Zweden om een algemene bewaarplicht van 12 tot 36 maanden in te voeren voor verkeersgegevens ten behoeve van de opsporing. Omdat Nederland het steunt, heeft minister Donner (Justitie) het voornemen de zaak dit half jaar, tijdens het Nederlandse voorzitterschap, op de agenda van de Europese ministers van Justitie te zetten.
Verscheidene belangenorganisaties, zoals Bits of die opkomen voor de privacy van burgers hebben zich in felle bewoordingen tegen het plan gekeerd.
Het plan om de talloos vele contacten en bezoeken op te slaan, is opgekomen na de terroristische aanslagen in Madrid in maart.
De kern van het idee is dat telecombedrijven hun registraties van telecommunicatieverkeer, die ze al automatisch opslaan om de hoogte van nota’s te bepalen, worden verplicht deze gegevens af te staan aan de overheid.
De bedoeling van de indieners is dat de politie en veiligheid- en inlichtingensdiensten de data kunnen aanwenden voor de bestrijding van het terrorisme. Daarvoor is het noodzakelijk dat de betreffende data minimaal een jaarlang worden opgeslagen, aldus de indieners van het voorstel.
De zaak is in handen gesteld van een ambtelijke werkgroep. Nederland streef ernaar eind dit jaar de kwestie op de agenda te zetten.
De ‘printgegevens’ waarom het hier gaat, zijn in Nederland al langere tijd onderwerp van discussie met telecomaanbieders. Deze beklagen zich erover dat ze veel kosten moeten maken voor de opslag van deze gegevens. Politie en justitie zijn nu al op grond van de Nederlandse wet gemachtigd achteraf deze printgegevens op te vragen indien de ernst van de onderzochte strafbare feiten daartoe aanleiding geeft.
Bron: NRC Handelsblad, 24 juli 2004