De afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) in 2004 heeft ertoe geleid dat vrouwelijke zelfstandigen te beperkte mogelijkheden hebben om hun inkomensderving tijdens de periode rond de bevalling te verzekeren. De overheid blijft echter verantwoordelijk voor het creëren van een passende voorziening voor vrouwelijke zelfstandigen via een publieke regeling of via een private verzekering. Dat blijkt uit een advies van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat op verzoek van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgebracht.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De WAZ voorzag in een uitkering tijdens zwangerschap en na de bevalling. Sinds de afschaffing van de WAZ zijn vrouwen voor zo’n uitkering aangewezen op private verzekeraars. Een dergelijke verzekering tegen inkomensderving blijkt in de praktijk slechts in beperkte mate af te sluiten. Voor werkneemsters in loondienst maakt dit wettelijk onderdeel uit van hun arbeidsvoorwaarden. De CGB adviseert de Minister om dit voor zelfstandigen (opnieuw) publiek te regelen of betere kaders te scheppen voor een private regeling.
Op grond van het Europees beleid, de Europese wet- en regelgeving en het VN-Vrouwenverdrag dient de Staat adequate voorzieningen te treffen zodat vrouwen in hun werk geen negatieve gevolgen ondervinden van het feit dat zij zwanger kunnen worden. Bovendien is in de nog te implementeren Europese Goederen en diensten richtlijn vastgelegd dat ongunstiger behandelen van vrouwen bij het aanbieden van onder meer verzekeringen, zoals op dit moment het geval is, discriminatie op grond van geslacht is.