Alle bijstandsgerechtigden die niet hoeven te solliciteren en ook vrijgesteld zijn van scholingsplicht, mogen in de toekomst maximaal dertien weken in het buitenland verblijven zonder dat zij hun uitkering verliezen. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De staatssecretaris koppelt de duur van het verblijf in het buitenland wel aan strenge voorwaarden.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Nu mag een bijstandsgerechtigde ouder dan 57,5 die niet hoeft te solliciteren dertien weken in het buitenland verblijven en iemand jonger dan 57,5 mag vier weken naar het buitenland.
Dit onderscheid mag niet langer nu de rechter uitspraak heeft gedaan dat hier sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Met dit wetsvoorstel neemt Aboutaleb het onderscheid weg door ongeacht de leeftijd een maximum van dertien weken verblijf in het buitenland te verlenen.
Voor bijstandsgerechtigden die alleen scholingsplicht hebben en niet hoeven te solliciteren verandert er niets, zij blijven recht houden op maximaal 4 weken verblijf buiten Nederland. Bijstandsgerechtigden die wèl moeten solliciteren mogen straks, net als nu, hooguit vier weken buiten Nederland verblijven. Alleen bij zeer dringende redenen kan hiervan worden afgeweken.