Gemeenten heffen onroerendezaakbelastingen (ozb) in de vorm van een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting. De gebruikersbelasting wordt sinds begin 2006 alleen nog geheven van gebruikers van onroerende zaken die niet in hoofdzaak tot woning dienen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
De Hoge Raad heeft onlangs een aantal principiële arresten gewezen over de vraag of sprake kan zijn van ‘gebruik’ in de zin van de Gemeentewet van een in aanbouw zijnde onroerende zaak. De Hoge Raad heeft aangegeven in welke gevallen een gebruiker kan worden aangewezen. De arresten leiden tot de conclusie dat projectontwikkelaars maar ook opdrachtgevers van bouwprojecten (beleggers) onder omstandigheden al onroerendezaakbelastingen (gebruikersbelasting) verschuldigd kunnen zijn over panden in aanbouw.
Gemeenten heffen onroerendezaakbelastingen (ozb) in de vorm van een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting. Het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelastingen op woningen is met ingang van 2006 afgeschaft, waardoor deze gebruikersbelasting sindsdien alleen nog wordt geheven van gebruikers van onroerende zaken die niet in hoofdzaak tot woning dienen. U betaalt in een bepaald jaar gebruikersbelasting als u op 1 januari van dat jaar een onroerende zaak -die niet in hoofdzaak tot woning dient, bijvoorbeeld een bedrijfspand- gebruikt.
De Hoge Raad heeft onlangs een aantal principiële arresten gewezen over de vraag of sprake kan zijn van ‘gebruik’ in de zin van de Gemeentewet van een in aanbouw zijnde onroerende zaak. De Hoge Raad heeft aangegeven in welke gevallen daarvan sprake is. Een van de procedures betrof een projectontwikkelingsmaatschappij die op 1 januari 2003 de eigendom had van grond met daarop een voor de verhuur bestemd kantoorpand in aanbouw.
De Hoge Raad geeft aan dat sprake is van gebruik van grond (en wat daarmee duurzaam is verenigd) als men ‘ter bevrediging van eigen behoefte een opstal (ver)bouwt of laat (ver)bouwen op hem ter beschikking staande grond’. De Hoge Raad gaat vervolgens in op de vraag wanneer sprake is van ‘bevrediging van eigen behoefte’. Dat is het geval als men ‘(ver)bouwt of laat (ver)bouwen met het oogmerk de zaak na gereedkoming van de bouw te bezigen voor eigen gebruik, dan wel te verhuren (of op andere titel aan een ander in gebruik te geven), dan wel te verkopen’.
De arresten leiden tot de conclusie dat projectontwikkelaars maar ook opdrachtgevers van bouwprojecten (beleggers) onder omstandigheden al onroerendezaakbelastingen (gebruikersbelasting) verschuldigd kunnen zijn over panden in aanbouw.