Een groep rechters stapt naar de rechter als de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hun pensioenregeling niet aanpassen. De magistraten stellen dat als de regeling niet wordt verbeterd, doorwerken na hun 65ste hen meer dan 10 procent van hun pensioen kan kosten.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Dat zei Dirk Jan Rutgers, de advocaat die een groep van veertig rechters vertegenwoordigt, naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. In totaal gaat het volgens hem om circa vijfhonderd rechters die, geboren tussen 1942 en 1950, met de regeling te maken hebben of binnenkort krijgen.
Voor ambtenaren geldt dat zij de door hen betaalde VUT-premie terugkrijgen als zij doorwerken tot hun 65ste jaar en dus geen gebruik maken van het vervroegde pensioen. Die regeling was bedoeld om hen te stimuleren langer door te werken.
Ook rechters, die tot hun 70ste zijn aangesteld, kunnen met de VUT wanneer zij circa 62 zijn. Maar als zij tot na hun 65e blijven doorwerken, wordt de premie niet teruggestort als aanvulling op het pensioen. Zij kunnen geen aanspraak meer maken op de VUT-premie die zij hebben betaald. Magistraten die doorwerken tot na hun 65ste, gaan er in feite in pensioen op achteruit, aldus advocaat Rutgers.
Een verzoek van de veertig rechters die het aandurfden naar de ministers te stappen, heeft niets uitgehaald, aldus Rutgers. Hij is somber gestemd over de uitkomst van de komende bezwaarprocedure en verwacht dat een gang naar de rechter, in dit geval de Centrale Raad van Beroep, nodig is. ,,De rechters hopen overigens dat de ministers alsnog met een oplossing komen, waardoor de gang naar de rechter niet nodig is.”