Ruim tweederde van de gemeenten leeft bij eigen bedrijven de VROM-regels slecht na. Dit concludeert de VROM-Inspectie uit een steekproef bij 27 gemeenten in de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Bij het onderzoek is gekeken hoe gemeenten omgaan met bedrijven waarvoor Burgemeester en Wethouders zichzelf een milieuvergunning verlenen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Daarnaast is onderzocht of de overheidsbedrijven binnen de bestemmingsplannen pasten en of bouw- en gebruiksvergunningen waren verleend. Het gaat hierbij vooral om gemeentewerven, al dan niet in combinatie met een brandweerkazerne. In zeven gevallen heeft de inspectie proces verbaal opgemaakt. De aangetroffen tekortkomingen zijn inmiddels opgelost.
Steekproef
Volgens de Wet milieubeheer van 1 maart 1993 moeten Burgemeester en Wethouders eigen bedrijven – indien nodig – een milieuvergunning verlenen. Uit de steekproef van de VROM-Inspectie blijkt ruim de helft van deze milieuvergunningen niet in orde. De vergunningen zijn verouderd, onvolledig of niet aanwezig. Daarnaast passen sommige bedrijven niet binnen de gemeentelijke bestemmingsplannen. Ook is in een aantal gevallen de gebruiksvergunning niet verleend. De bouwvergunningen zijn over het algemeen wel in orde.
Verbeteren
Om de handhavingsprestaties van gemeenten te verbeteren, heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal maatregelen genomen. Zo wordt de milieuwethandhaving geprofessionaliseerd. Alle gemeenten zijn gevraagd de naleving van de VROM-regels bij de eigen bedrijven komend jaar te controleren. De VNG heeft de Colleges van Burgemeester en Wethouders eveneens geadviseerd in het milieujaarverslag aan te geven wat de situaties bij de eigen bedrijven is. Dit is wettelijk verplicht. Eerder onderzoek van de inspectie laat echter zien dat dit niet vaak gebeurt. De VNG en de VROM-Inspectie hebben daarnaast kwaliteitscriteria voor de milieuwethandhaving opgesteld. Gemeenten moeten op basis van deze criteria jaarlijks een handhavingsprogramma opstellen. Ook wordt binnenkort een handhavingsplan voor bouwregels wettelijk geregeld. De VNG wil dit veranderen in een VROM-handhavingsbeleidsplan maken.
De VROM-Inspectie gaat in 2005 en 2006 het naleven van de VROM-regels bij eigen bedrijven landelijk onderzoeken. Dit om te kijken of de inspanningen van de gemeenten daadwerkelijk tot een verbetering van de situatie leiden.
Download het rapport (pdf, 108 Kb, VROM-Inspectie)