De rechtbank in Den Haag heeft op 4 december jl. de bestuurder van de stichting SRK Rechtsbijstand voorwaardelijk ontslagen, omdat de stichting gegevens doorgaf aan tussenpersonen over de rechtshulp die ze haar cliënten bood.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Een dergelijke verstrekking is volgens de rechtbank onder meer in strijd met geheimhouding, onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid, wat kernwaarden zijn ‘voor de advocatuur en voor overige rechtshulpverleners’.
Het ontslag gaat niet door als de stichting uiterlijk op 31 maart het beleid heeft veranderd. SRK verzorgt de rechtshulp van rechtsbijstandverzekeringen die zijn afgesloten bij twaalf verzekeraars, waaronder Aegon, ING en Nationale Nederlanden. Van de ruim 300 juristen die de stichting in dienst heeft zijn er 50 advocaat. De zaak kwam aan het rollen doordat een advocaat van SRK de rechtbank vroeg de bestuurder te ontslaan.
Woordvoerder Paul Rotteveel van SRK Rechtsbijstand meldt dat medio december de doorgifte van gegevens is gestaakt. De desbetreffende advocaat blijft bij SRK werken, en wordt ook betrokken bij de aanpassingen van het beleid. ‘Op basis van gesprekken met hem hadden we overigens – met ook adviezen van De Brauw – begin 2008 al een zwaardere machtigingsprocedure ingevoerd. En als de behandelend jurist dat niet wilde, werden er geen gegevens doorgegeven.’ SRK denkt nog na over de vraag of ze hoger beroep instelt.
SP-Kamerlid Jan de Wit wil met Kamervragen achterhalen of meer rechtsbijstandverzekeraars ‘zich schuldig hebben gemaakt aan deze schending van de geheimhoudingsplicht’.