De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat bij aangetekende verzending op het hof de bewijslast rust of een nota griffierecht daadwerkelijk is aangeboden aan de geadresseerde. Hof Amsterdam had een beroepschrift niet-ontvankelijk verklaard omdat het verschuldigde griffierecht niet zou zijn voldaan.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Het hof kan naar het oordeel van de Hoge Raad niet volstaan met de motivering, dat het niet aannemelijk acht dat de aangetekend verzonden aanmaning van de nota griffierecht niet zou zijn ontvangen in het geval dat twee andere met de gewone post verzonden brieven wel waren ontvangen. Deze brieven waren weliswaar kort vóór en na de aanmaning aan hetzelfde adres verzonden, maar er was sprake van twee op verschillende wijze verzonden poststukken. Het lag in dat geval op de weg van het hof om bij TNT Post navraag te doen of de aanmaning wel op het juiste adres was aangeboden. Bij aangetekende verzending bestaat namelijk de mogelijkheid van navraag en die mogelijkheid had het hof moeten benutten. Het hof moet nu alsnog de navraag gaan doen.
De Hoge Raad heeft onlangs beslist dat bij aangetekende verzending op het hof de bewijslast rust of een nota griffierecht daadwerkelijk is aangeboden aan de geadresseerde. Hof Amsterdam had een beroepschrift van een bv niet-ontvankelijk verklaard, omdat het verschuldigde griffierecht niet zou zijn voldaan. De bv tekende hiertegen vergeefs verzet aan bij het hof en ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad.
Het hof kan naar het oordeel van de Hoge Raad niet volstaan met de motivering dat het niet aannemelijk acht dat de aangetekend verzonden aanmaning van de nota griffierecht niet zou zijn ontvangen in het geval dat twee andere met de gewone post verzonden brieven wel waren ontvangen. Deze brieven waren weliswaar kort voor en na de aanmaning aan hetzelfde adres verzonden, maar er was sprake van twee op verschillende wijze verzonden poststukken. Het lag in dat geval op de weg van het hof om bij TNT Post navraag te doen of de aanmaning wel op het juiste adres was aangeboden. Bij aangetekende verzending bestaat namelijk de mogelijkheid van navraag en die mogelijkheid had het hof moeten benutten.
De Hoge Raad verklaarde het beroep in cassatie gegrond en verwees de zaak terug naar Hof Amsterdam om de navraag alsnog te laten doen.