De voorzieningenrechter veroordeelt de stichting Talpa om met de Consumentenbond in onderhandeling te treden over het beoordelen van aanvragen en het vaststellen en doen van uitkeringen aan slachtoffers van de legionella-uitbraak op de West-Friese Flora in 1999.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Talpa onder bewind
Verder is de stichting Talpa veroordeeld om aan de Consumentenbond op te geven hoeveel geld er voor de slachtoffers beschikbaar is. De voorzieningenrechter heeft tot slot het vermogen van Talpa onder bewind gesteld en een bewindvoerder benoemd. Hierdoor kan de stichting geen financiële handelingen meer verrichten.
De voorzieningenrechter bepaalde dat de stichting Talpa drie maanden de tijd heeft om tot een overeenkomst te komen met de Consumentenbond. Als dat niet lukt, benoemt de rechter een aangewezen advocaat als dwangvertegenwoordiger die namens Talpa zal onderhandelen.
Slachtoffers schadeloos stellen
Volgens de voorzieningenrechter zijn de vorderingen van de slachtoffers nog lang niet verjaard. Talpa is opgericht om de slachtoffers zoveel mogelijk schadeloos te stellen en moet met de Consumentenbond, die de belangen van alle slachtoffers behartigt, in overleg treden over de wijze waarop deze massaschade wordt afgewikkeld. Stichting Talpa mag dus niet blijven stilzitten totdat de rechter iedere afzonderlijke claim van de slachtoffers heeft beoordeeld.
Stichting Talpa
De Winterwijkse stichting Talpa beheert sinds 2002 ruim € 500.000,-. Dat bedrag is gestort door een verzekeraar om slachtoffers van de Flora schadeloos te stellen. De Consumentenbond kwam in februari 2009 achter het bestaan van deze stichting. De Consumentenbond stelde op 22 april 2009 bij de voorzieningenrechter dat de stichting moet doen wat in haar statuten staat: het uitbetalen van schadevergoeding.