Meer mensen sluiten een rechtsbijstandsverzekering af. De Ontslaglijn staat roodgloeiend en de ledentallen van de vakbonden groeien weer. Veel werknemers houden er rekening mee dat ook hun baan door de economische crisis op het spel kan komen te staan. Zij nemen voorzorgsmaatregelen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
,,De juristen van DAS draaien overuren”, zegt Charles Staats, directielid bij de marktleider op het gebied van rechtbijstandsverzekeringen. De adviesdesk van DAS krijgt 50 procent meer vragen over arbeidsrecht en arbeidsgeschillen dan in normale tijden. Het aantal meldingen op dit terrein waarbij de juristen van DAS in actie moeten komen, is met 40 procent gestegen. Exacte aantallen wil Staats niet noemen, maar het zijn er ,,vele duizenden meer”, zegt hij.
DAS heeft de adviesdesk uitgebreid en meer juristen in dienst genomen om alle verzoeken om bijstand af te kunnen handelen. Dat betekent extra kosten, aldus Staats. ,,Maar voorop gesteld: wij zijn er juist in deze tijden om onze verzekerden te helpen. Bovendien sluiten nu meer mensen een verzekering af.” Ook over dat aantal wil hij niet uitweiden, maar het weegt niet op tegen de extra kosten. ,,Een verzekering kost tussen 140 en 200 euro per jaar, een arbeidsgeschil kost al gauw duizenden euro’s.”
Staats merkt dat veel werknemers zich in deze tijd ,,zakelijker” opstellen ten opzichte van de werkgever die van hen af wil. Er zijn vaak ,,redelijke en billijke” regelingen getroffen, waar in gunstigere economische tijden een werknemer veelal genoegen mee zou nemen.
,,Maar nu het moeilijk is een andere baan te vinden, proberen zij er toch meer uit te halen.”
Bij de Ontslaglijn van arbeidsrechtpraktijk Van Gelderen neemt het aantal telefoontjes razendsnel toe. Begin dit jaar lag het op vierhonderd per maand, al bijna anderhalf maal zoveel als een jaar eerder. Nu zijn het er zo’n zevenhonderd, zegt Maarten van Gelderen. Hij verwacht dat de piek nog komt. Het aantal advocaten is inmiddels uitgebreid van acht naar tien.
Bij de vakbonden is het beeld hetzelfde. ,,Onze juristen hebben het razend druk”, zegt een woordvoerster van FNV Bondgenoten. Begin dit jaar kreeg de grootste vakbond van Nederland anderhalf maal meer vragen en verzoeken om steun dan een jaar eerder. ,,Op dit moment ligt dat op 30 procent meer.” Bij CNV Bedrijvenbond is het aantal zelfs verdubbeld. ,,In veel gevallen gaat het over beëindiging van het dienstverband”, laat de bond weten. Ook de bonden hebben extra mensen aangenomen om de leden te helpen.
De vakbonden groeien ook weer. De vakcentrale FNV zag het aantal leden in het eerste kwartaal met achtduizend stijgen. De CNV kreeg er sinds begin dit jaar een dikke tweeduizend leden bij. Dat zal niet alleen komen door de economische crisis, maar die heeft daar zeker een steentje aan bijgedragen.
De crisis leidt ook tot veel extra drukte bij de Gouden Handdruk Specialist. Wie al met een ontslagvergoeding op straat staat of zeker weet dat dit gaat gebeuren, kan daar voor advies terecht. ,,Het is de afgelopen tijd 30 procent drukker”, aldus directeur Marius Winter. De vergoeding die de mensen meekrijgen, ligt naar zijn zeggen nu ongeveer 10 tot 20 procent lager dan een jaar eerder. Dat komt doordat de kantonrechtersformule is aangepast. Maar de meeste mensen die op straat komen te staan, krijgen nog steeds een vergoeding mee.