Een werknemer heeft in het aan zijn werkgever verstrekte cv gefraudeerd. Het diploma dat benodigd is voor het goed uitoefenen van de functie bleek de werknemer nimmer te hebben gehaald. De werkgever komt daar na enige tijd achter, waarop hij de kantonrechter verzoekt de arbeidsovereenkomst met de werknemer te ontbinden op grond van fraude en disfunctioneren. De kantonrechter deelt de mening van de werkgever en ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder de werknemer een vergoeding toe te kennen.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Feiten
Werknemer is in 2006 in dienst getreden bij een zorginstelling in de functie van cliëntbegeleider. Voor deze functie dient iedere werknemer te beschikken over bepaalde opleidingspapieren. In het kader van de sollicitatieprocedure heeft werknemer aan zijn werkgever een cv verstrekt, waarin hij stelt te beschikken over het hbo-diploma sociaal pedagogische hulpverlening (SPH). Werkgever heeft enkele jaren daarna, ter completering van de personeelsdossiers, aan werknemer verzocht kopieën van diploma’s en certificaten te verstrekken. De werknemer gaf aan deze reeds te hebben verstrekt, maar alsnog een afschrift aan de werkgever te zullen geven. Na herhaalde verzoeken van de werkgever om de kopieën af te geven, heeft werkgever het heft in eigen hand genomen en contact gezocht met de Hoge School (waar werknemer zou hebben gestudeerd) en de Informatie Beheer Groep. Navraag wees uit dat werknemer niet over het door hem in zijn cv opgenomen diploma beschikte. Nu ook het functioneren van de werknemer te wensen overlaat, verzoekt de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens gewichtige redenen zonder toekenning van een vergoeding.
Oordeel kantonrechter
De kantonrechter oordeelde als volgt. De werknemer heeft in zijn cv opgenomen dat hij in de periode van 1993 tot en met 1996 de hbo-opleiding SPH heeft gevolgd. Ook heeft hij opgenomen dat hij hiervoor is geslaagd. Achteraf blijkt deze informatie onjuist te zijn, hetgeen werknemer kan worden aangerekend. Dit is te meer zo nu de werknemer nimmer op eigen initiatief zijn werkgever op de hoogte heeft gebracht van het feit dat hij niet over het diploma beschikte. Ook niet toen de werkgever de werknemer om kopieën van het diploma vroeg. Dat het genoemde diploma geen functievereiste is voor de vervulling van de functie (de functie is van een mbo-niveau) doet niet af aan de situatie. Werknemer bezit immers ook geen mbo-diploma, maar slechts een mavodiploma.
Ook het feit dat het functioneren van de werknemer te wensen overlaat en het disfunctioneren waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat werknemer niet over het juiste diploma beschikt, ondersteunt het standpunt van de werkgever dat de misleiding nadelige gevolgen voor de werkgever heeft meegebracht. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent de werknemer geen vergoeding toe nu het frauderen van de werknemer de aanleiding is geweest voor de gewijzigde omstandigheden.
Sector kanton Rechtbank Alkmaar, locatie Den Helder. LJN: BK7947
mr. Laura Tricomi, Van Diepen Van der Kroef Advocaten