Met enige regelmaat legt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes op aan ondernemingen die samenspannen bij het doen van hun inschrijving op een aanbestedingsprocedure. De samenspanning kan er uit bestaan dat er verboden prijs- en/of marktverdelingsafspraken worden gemaakt en staat ook wel bekend onder de term ‘bid-rigging’. Uw organisatie, als publieke of private aanbestedende dienst, kan nadeel ondervinden van marktpartijen die samenspannen bij een door uw organisatie geïnitieerde aanbestedingsprocedure.
Prijs vergelijk ADSL, kabel, glasvezel aanbieders en bespaar geld door over te stappen!
Gezonde concurrentie
Een aanbestedingsprocedure creëert een ad hoc markt voor de te vergeven (overheids)opdracht. Marktpartijen treden met elkaar in concurrentie om de verwerving van de desbetreffende opdracht. De Nederlandse kartelwaakhond, NMa, ziet er op toe dat marktpartijen die inschrijven op een aanbestedingsprocedure niet onder één hoedje spelen en zodoende de concurrentie frustreren. Immers, het concurrentiebeperkende gedrag kan er onder andere toe leiden dat prijzen kunstmatig hoog worden gehouden. Oftewel, de desbetreffende aanbestedende dienst betaalt misschien wel te veel voor de vervulling van de (overheids)opdracht.
Vormen van samenspannen
De NMa onderscheidt als meest voorkomende vormen van samenspannen: (i) biedonderdrukking; (ii) overbieding; en (iii) rotatiesystemen. Er kan sprake zijn van biedonderdrukking wanneer marktpartijen niet inschrijven op een aanbestedingsprocedure, terwijl zij dit normaliter wel doen. In het geval van overbieding wordt bewust ingeschreven met onacceptabele voorwaarden of met een hogere prijs dan de marktpartij die de opdracht gegund ‘mag’ krijgen. In het geval van rotatiesystemen spreken de collaborerende marktpartijen onderling af wie er aan de beurt is de aanbestedingsprocedure te winnen.
Signalen
De NMa heeft deze zomer een praktische brochure uitgebracht voor diegenen die zich bezighouden met inkooptrajecten en de beoordeling van offertes. De brochure is te downloaden via de website van de NMa, www.nmanet.nl. In de brochure wordt uiteengezet welke signalen er op zouden kunnen wijzen dat sprake is van bid-rigging bij de aanbestedingsprocedure die u organiseert. Ook geeft de NMa tips op welke wijze u, als aanbestedende dienst, samenspanning kunt vermijden en wat u kunt doen wanneer u samenspanning vermoedt.
mr. Caroline Lagendijk, Van Benthem & Keulen N.V.